Д-р Иван Црънчев: В девиза на ВМРО „България над всичко“ е заложена формулата за намиране на верен път към изход от прогресиращата криза в държавата

20 Сеп 2022 12:53
Д-р Иван Црънчев, ВМРО Д-р Иван Црънчев, ВМРО

Какви са приоритетите на ВМРО в предизборната Ви програма?

 

ВМРО-БНД започна своята предизборна кампания с ясни цели и послания към своите избиратели. За нас тези приоритети са за благото на българските граждани и защита на нашата национална сигурност и те се явяват тънката червена линия, която ние като политическа партия не бихме могли да прекрачим в каквито и да било  политически теми за разговор. 

Сред нашите основни приоритети ясно се открояват засилване на борбата с битовата престъпност, също така и набиращата със застрашителни размери престъпност сред маргиналните групи в обществото, взимане на спешни мерки против засилващия се мигрантски натиск по българската граница. Продължаваща социална подкрепа на уязвимите групи хора от населението, сред които ясно се открояват семействата с деца, семействата с лица в неравностойно положение и увреждания, семействата с един родител, пенсионерите и др. 

ВМРО продължава да залага на своята дългогодишна политика за повишаване на доходите на българските граждани, както го е правила и в предходните години, когато е била в управление. Не на последно място важен за нас приоритет остава защита на националните интереси на България външно- и вътрешнополитически – в сферата на енергетиката, отношенията с Македония и др. 

 

Kогато се срещате с хората, те поставят ясно проблемите си пред вас. Кои са нещата, които ги вълнуват?

 

ВМРО винаги е била сред хората и ясно е улавяла сигналите на обществото по актуалните проблеми. Нарастващите цени на електроенергията, на горивата, хранителните стоки и сметките са сред основните проблеми на българите. Всички търсим и очакваме спокойствие и ясно личи, че българите са уморени от постоянната политическа и икономическа несигурност. Основен приоритет за зимата е подсигуряване на условия и средства за отглеждане на децата ни. Хората ги интересува какви мерки ще бъдат предприети относно битовата и малцинствена престъпност, която е сериозен проблем в по-малките населени места. Не на последно място се интересуват и от това какви мерки ще бъдат взети относно реформиране на системата на здравеопазване, за да бъде максимално близо и гъвкаво то до нуждите им. 

 

В момента сме свидетели на две основни кризи у нас – газовата и продоволствената криза, как трябва да действаме?

 

Намираме се в условия не само на газова криза, но и  на криза, касаеща всички енергоносители, от които зависи функционирането на икономиката ни. 

Продоволствената криза е пряко последствие от нарастващите цени на суровините, редица външнополитически процеси и покачването на цените на енергоносителите. Единствената спирачка, която може да ограничи до известна степен тези негативни фактори, се явяват регулаторните функции на държава чрез нейните контролни държавни органи. 

За съжаление в последните няколко месеца на "промяната" наблюдаваме отсъствие на държавата в тази ѝ роля, което неминуемо доведе до настоящата ситуация. 
Българският национален интерес в сферата на енергетиката трябва да бъде защитен чрез подсигуряване на евтина достъпна електроенергия за бизнеса. 

Неадекватната политика на държавата по темата с ел. производството следва да се промени като е уместно въвеждането на дългосрочни договори за доставка, а също така и ограничаването на износа на електроенергия за сметка на вътрешното потреблението. 

Към настоящия момент единствената  перспектива и интерес пред държавата е да осигури възможно най-евтиния, но и същевременно сигурен като доставки газ, без да изключва нито един възможен контрагент и при възможност с подписване на дългосрочни изгодни договори.

Що се касае до кризата с цените на горивата следва да се помисли като краткотрайна мярка намаляване на данъчната тежест върху тях чрез намаляване на данък добавена стойност, а в дългосрочен план максимална диверсификация на пазара, включително и този на газа чрез подсигуряване на максимален брой доставчици по всеки един механизъм на транспорт и доставка съобразно пазарните нужди. 

 

ВМРО зове от месеци държавата да спре произвола на "Лукойл".
Какви са решенията пред бъдещото управление? 

 

Всички кризи изискват максимален консенсус между управляващите политически формации, които и да са те, при запазване на нашите национални приоритети и основните политически принципи, залегнали в програмите на всяка една от политическите партии. 

Ясно, е че ще има поредно фрагментирано правителство, а решението е поставяне на проблемите ясно на масата и обединяване на различните формации около важните за страната ни предизвикателства при запазване на принципите на диалогичност, приемственост и компромисност. 

 

След предстоящите избори, които са на 2 октомври, ще има ли правителство? Вие с каква нагласа сте?

 

Със своите действия през последната година и малко, с острата словесна реторика и прилагането на твърдия принцип на „изчегъртване на статуквото“, представените формации в последното Народно събрание, по един необясним за мен начин, затвориха напълно вратите към намиране на правилната формула за съставяне на наистина функциониращо, стабилно и ефикасно правителство, което да е насочено към проблемите на хората и в полза на хората. 

За съжаление все още не съм убеден лично, че е назрял този момент, в които политическите формации са осъзнали колко важно е в политически план да има диалогичност и приемственост, и да се правят политически компромиси. ВМРО е от малкото формации, които бяха готови на една принципна и решаваща кризата коалиция. За повечето хора девизът „България над всичко“ звучи вече банален, но в него е именно заложена формулата за намиране на прав път към изход от натрупващите се вече близо година проблеми.  

Как ВМРО се вижда в един парламент с ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане, ПП, ДБ и партията на Стефан Янев?
ВМРО започна своята предизборна кампания с ясна идея и послание към своите избиратели, а именно, че тя ще работи в полза на хората и за защита на хората, като защитава българския национален интерес. 

ВМРО винаги е била диалогична и последователна политическа партия, която ясно осъзнава колко важно е да се намират правилни и работещи решения за проблемите на гражданите при запазване на националната ни доктрина като държава и народ. Ние оставяме верни на своите принципи и ще търсим всички възможни методи за намиране на общ език с партиите що се касае благото на нацията и преодоляване на трудностите, в които се намира държавата ни. 

 

Предишното управление предаде ли националните интереси на България в отношенията със Северна Македония?

 

Едва ли има друга политическа формация с толкова дългогодишна история относно проблемите, свързани с Македония и отстояване на българския интерес там. Договорът за добросъседство и декларацията на Народното събрание, приета по време на нашето участие в управлението на държавата, бе един безспорен политически успех на нашата дипломация, който не може да бъде отхвърлен от която и да е политическа формация, и чиито дългосрочни резултати и ползи ще се оценят дълго време от  поколенията след нас. 

За съжаление, сигналите които бяха подадени последните няколко месеца от властите в Македония, както и безпрецедентният натиск, на който бе подложена България, за да даде зелена светлина за стартиране на преговори за членство в ЕС на югоизточната ни съседка, показваха ясно и недвусмислено, че тази държава все още не се е очистила от миналото на юго-социализма и пусната в европейското семейство в този  й вид тя ще е един своеобразен „троянски кон“, който ще доведе до множество бъдещи проблеми. И да, включително и възникване на други междудържавни конфликти в ЕС.  

И на фона на казаното до тук имаме едно безапелационно предаване на българските интереси от страната на политическите формации, гласували „ЗА“ приемане на т.нар. „Френско предложение“ относно Македония. Непонятно е как г-н Борисов, чието правителство одобри Договора за приятелство и добросъседство, в рамките на 24 часа успя да клекне и да се поддаде на натиска на чужди интереси по този казус. За нас това действие би могло да бъде обяснено само и единствено с политическа шизофрения. 

 

Трябваше ли твърдо да държим на договора за приятелство със Северна Македония?

 

Заложените текстове в Договора за приятелство и добросъседство, а също така и приетата Декларация от 44-то Народно събрание, са само част от нещата, които следва да бъдат изпълнени от Македония, за да бъде тя един пълноправен и достоен член на голямото европейско семейство. 

Към настоящия момент в Македония има множество проблеми, сред които са продължаващият от десетилетия език на омразата, потъпкването на изконни човешки и конституционни права на  българите в Р. Северна Македония, игнорирането на българите от политическия просръбски настроен елит и много други проблеми, които все още съществуват, и още по-лошо, те не само, че не утихват, а са с тенденция да се изострят и да придобиват все по-големи размери. Доказват го действията в последните няколко месеца на политиците в съседката ни.

Приетите по време на коалиционното управление с ВМРО  нормативни документи- Договорът за приятелство и добросъседство и и Декларацията на 44-то Народно събрание, са един основен стожер, около който следва всички политически представени формации  в Народното събрание, а и извън него, да се обединяват и да надграждат, за да може двете държави да продължат своя общ път като две съседни държави-членки на ЕС, делящи обща  история, език и култура.