Теодор Илиев от “Съединени за Пловдив”: Градът има потенциал да привлича млади хора от цялата страна

24 Окт 2023 16:07
Тодор Илиев Тодор Илиев

 

Общината може да е медиатор между университетите и работодателите

 

Теодор Илиев е кандидат за общински съветник от коалиция “Съединени за Пловдив”. Той е на 26 години, завършил е бизнес логистика в УНСС, в момента учи право в СУ “Св. Климент Охридски”. Теодор живо се интересува от възможността да повлияе на връстниците си да бъдат политически активни и да гласуват.

 

Г-н Илиев, защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

Дадох си сметка, че личният пример е най-убедителен. Ако искам да повлияя някак на младите хора, да им докажа, че “политика” не е мръсна дума, а да си политически активен в наше време е задължително, най-добре е сам да се включа в кампания.
Интересувам се отдавна от политическите процеси в държавата, вече знам, че на местно ниво протичат дори по-важни процеси, които влияят върху живота на всички - млади и стари.
Искам да предизвикам младите хора като мен да се замислят, да осъзнаят, че ако те самите не гласуват, някой друг ще взема политическите решения без тяхно участие. Да, знам, че преживяхме няколко години, в които доверието в партиите и в политическите процеси като цяло падаше. И в момента е много трудно да убедиш хората, че трябва да ги интересува кой ще управлява града в следващите 4 години. Но политическата апатия е най-силното оръжие в ръцете на корумпираните! Затова искам пловдивчани да не “ходят за гъби” на 29 октомври, а да дадат гласа си на онзи, на когото имат доверие.

Защо именно “Съединени за Пловдив”, защо сте в тяхната листа?

Толкова разнородно обединение на местно ниво за мен означава, че много хора с голям политически опит са загърбили различията помежду си, загърбили са егото си в името на нашия град. За избирателите ни тази коалиция е възможност да гласуват за някой, който не чака разрешение откъм Жълтите павета за каквото и да е. Всички решения за управлението на Пловдив се взимат и ще се взимат тук, а не по националния модел на сглобяване, който видяхме в парламента. Нашето силно присъствие в Общинския съвет ще е гаранция, че Пловдив няма да следва предначертаната в някакви среднощни спявки и записи съдба, а ще бъде управляван в интерес на гражданите.

Какво би накарало младите хора да останат в Пловдив?

По-висок жизнен стандарт, по-високо заплащане. Иначе, пловдивчани си обичаме града, трудно някой ще ни убеди, че на друго място се живее по-добре. Освен това, като говоря за себе си, давам си сметка, че основните ми мотиви да остана в Пловдив са, че тук е семейството ми, всичките ми приятели са тук. Вероятно същата привързаност усещат връстниците ми. Т.е., за да изберат да живеят в Пловдив, да работят тук, да създават семейства и отглеждат деца, водещо ще е качеството на живот в града. А това вече зависи от възможностите за развитие на всеки и от начина, по който управлява местната власт!

Как Общината може да се намеси в развитието на младите хора?

По-скоро, като бъде посредник между университетите в града и работодателите. Като периодично организира събития, форуми, на които студентите да срещат мастните работодатели. Да се запознаят с бизнеса им, с работните места, които предлагат. Истината е, че навсякъде в големите градове има глад за квалифицирани служители, за лекари, инженери, технолози и техници. Осем университета има в Пловдив, по една среща за всеки от тях годишно да се направи, студентите ще са наясно има ли какво да работят в града, понякога и преди да са завършили образованието си. И какви са шансовете им за професионално и житейско развитие тук.
Мога да дам пример от София. Още докато следвах “Бизнес логистика”, големите логистични фирми идваха в УНСС, организираха срещи, представяха възможностите за развитие, ако останем да работим за тях. Защо това да не се прави и в Пловдив? Според мен общината трябва да е инициатор и организатор на такива срещи, защото градът има интерес част от тези 40 000 студенти, които учат тук, да останат за постоянно. Освен демографски прираст, това е стимул за икономическо развитие, свежи пари в икономиката ежегодно.

Какви са шансовете на Пловдив да се пребори със столицата в този своеобразен “лов на глави”?

 

Големи! Община Пловдив има голям потенциал да привлича млади, добре образовани хора и да развива икономика с голяма добавена стойност. Местните университети обучават студенти в едни от най-търсените специалности - IT, машиностроене и автоматизация, медицина и фармация, хранителни технологии, туризъм, икономика и финанси, застраховане, педагогика. Остава само да чуят гласа на бизнеса и да въведат такива програми за обучение, че да отговарят на търсенето на кадри.
Има и пречки, разбира се. Градът се развива изключително бързо, но новите индустриални зони не са в община Пловдив, а в двете съседни общини Родопи и Марица, които са го обхванали като в челюсти. Пловдив е “спалня” за десетките хиляди служители на фирмите заводи в Родопи и Марица. Това не е добър модел за развитие и точно в “Съединени за Пловдив” виждам политици, които открито поставят въпроса за обратно обединяване на трите общини Пловдив, Марица и Родопи в една - както е било до 80-те години на миналия век. Това е единственият начин градът да излезе от изкуствено създадената му черупка и да получи пространство за развитие.Това ще спре презастрояването, ще ускори проектите, които сега зависят от координираните действия на три общини и можем по-смело да говорим за нови паркове и зелени площи. А това значи и по-високо качество на живот.

 

За Теодор Илиев можете да гласувате с номер 68 и преференция 122 с бюлетината за общински съветници.
______________________
Купуването и продаването на гласове е престъпление.