Росен Желязков ще участва в отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

18 Фев 2024 08:34

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Карлово във възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Церемонията ще започне от 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града, предаде БТА.

Росен Желязков ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово, учи във взаимно училище там, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Той е идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. Осъществява две обиколки в България - първата от 11 декември 1868 г. до 24 февруари 1869 г. и втората - от 1 май до 26 август 1869 г., по време на които изгражда първите революционни комитети в България - в Ловеч, Плевен, Карлово и Сопот. През есента на 1869 г. участва в създаването на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ, Румъния. На 27 май 1870 г. отново се връща в България и изгражда Вътрешната революционна организация в страната. На Общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април-4 май 1872) е утвърден за „главен апостол на цяла България, Тракия и Македония“, след което напуска Букурещ и продължава апостолската си дейност в българските земи.На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София.

Тази година отбелязваме годишнината с нова образователна програма, която се казва „Васил Левски и неговата тайна организация“, съобщи за БТА Славея Сурчева от Националния военноисторически музей (НВИМ). Програмата се състои от три модула, като в последния участниците ще имат възможност да дешифрират оригинално писмо на Левски с помощта на специални скари и да видят какво е искал да каже в действителност, обясни Сурчева. Музеят ще работи от 10:00 до 18:00 часа, но образователната програма за Левски ще е само в 11:00 часа. Програмата е безплатна към всеки закупен входен билет.

Вече я реализираме пред доста ученици от столичните училища през февруари, но за първи път тази неделя програмата ще бъде достъпна и за нашата семейна публика, каза Сурчева.Левски може би е най великата личност на България и повечето деца го приемат именно за такава, заяви Сурчева. Опитваме да надградим това, което те учат в училище. Да излезем от парадигмата на миналото, от закостенелите теми и да им дадем повече и по-любопитна информация, така че Левски да не е за тях просто една личност, до която те нямат досег. Да им стане по-близък и да го опознаят по добре, защото Левски е бил човек като нас, каза тя.

Main Menu