120 години от рождението на скулптора Васил Вичев

02 Окт 2019 12:39

Уважаеми ботевисти,

На днешния ден отбелязваме 120 години от рождението на скулптора Васил Вичев, автор на паметника на нашия патрон Христо Ботев. Паметник, чиято символика и значимост са неизменна част както от ДНК-то на любимия ни клуб, така и на град Пловдив.

На 2 юни 1927 година, в тържествена обстановка и в присъствието на бележити пловдивски общественици и клубни деятели, пред централния вход на новопостроения клубен стадион е открит Паметникът на Христо Ботев. Взетото от клубната управа година по-рано историческо решение за неговото изграждане е от изключителна важност за жълто-черния клуб и неделима част от неговата идентичност през годините.

Повод за допълнителна гордост за всички ботевисти е и фактът, че това е първият изграден български паметник в Пловдив. До онзи момент единственият следосвобожденски паметник в града е този, който Русия изгражда на Хълма на освободителите (Бунарджика) в чест на руския Цар Александър ІІ.

Част от историята, свързана с това патриотично дело, е изборът на скулптор. Седмица преди края на поставения от клубното ръководство срок кандидатът е само един. Това е скулпторът Кирил Георгиев, който три години по-късно ще изработи паметника на Христо Ботев в Калофер, който и към момента се намира в двора на историческия музей в подбалканското градче.

В последния момент се явяват още няколко кандидати, което кара ръководството на клуба да организира конкурс, на който специална комисия, както и клубните членове, да направят своя избор. Сред членовете на комисията са легендарният художник Цанко Лавренов, архитект Стойко Стойков – най-знаковата фигура в пловдивската архитектурна гилдия, както и Георги Атанасов – председател на Дружеството на южнобългарските художници. След преглед на предложените варианти, единодушно е избран проектът на скулптора Васил Вичев.

Васил Вичев е роден на 2 октомври 1899 година в Сливен. Завършва средното си образование в Пловдив, а през 1922 година постъпва в Индустриалното рисувално училище в София, което по-късно напуска поради материални затруднения. Работи по архитектурното оформление на фасади и вътрешното оформление на тавани.

През 1923 година изработва и първата си скулптура – тази на „Дядо Никола” в Трявна. Участва в редица конкурси, като след първата премия, получена след спечеления конкурс на С. К. „Христо Ботев” за изграждане бюст-паметника на Христо Ботев, е назначен за скулптор в Пловдивската община.

Негово дело са и бюстовете на Христо Ботев и Георги Раковски в Цар-Симеоновата градина на Пловдив, както и първият паметник на Христо Г. Данов на едноименния хълм.

Васил Вичев е автор на множество паметници в различни градове на страната, като едни от най-известните му произведения са тези на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и Хаджи Димитър в Морската градина на Бургас, на Димитър Наумов в Стара Загора, както и на Георги Икономов в Сливен. Големият скулптор печели и втората награда в конкурса за изработване на паметника на връх Шипка.

 

Main Menu