Венци Стефанов: Въздържам се за Кръстаич, за да не се засегне някой!

25 Юни 2023 14:49

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи интересно изказване по адрес на националния селекционер Младен Кръстаич. Бизнесменът коментира и новия наставник на "белите" Хосе Мария Бакеро.

"Бакеро не работеше само с втория отбор на Барселона, а с цялата школа на клуба. Трудно мога да опиша това място - когато го видях, се изумих. Разбрах защо са големи. С моите колеги обсъдихме и решихме да видим дали един такъв специалист като Бакеро ще помогне за изграждането на един отбор от българи. Той каза, че ще работи с това, което има, за разлика от много други треньори. Той работи непрекъснато, мотото му е, че всяка тренировка е като финал. Убеден съм, че резултатите ще са положителни.

Дали Бакеро ще се адаптира към футболната ни действителност? Той се е адаптирал към Стоичков, та няма да се адаптира към нашето първенство, ха-ха. Шест години са спали в една стая. Има 520 мача в Ла Лига, капитан на Барса и националния отбор на Испания, това не е Пешо от Чукурово. Той няма никакви капризи и претенции, даже не поиска и преводач. Каза, че ще свикне, ще научи. Помощникът му също е много голямо име - работил е в Русия, Америка, Канада, специалист. Земни хора са на фона на това какви имена са във футбола. И с чистачката, и с футболистите по еднакъв начин се отнася. Сигурен съм, че Славия ще стигне до европейските турнири с Бакеро и че някой млад футболист на Славия ще осъществи трансфер в голям клуб. Трябва да се стремим и към двете.

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Аз също се стремя да мечтая, въпреки че съм на тези години, дето един приятел казва - в продълженията сме вече. Йон Бакеро се представи много добре в Славия, игра след това в Испания, но предпочете да се върне в Славия, значи му е харесало. Бакеро ми каза: "Йон не е мой син, а футболист на Славия". Тази тема не стои като проблем. Убеден съм. Дай боже всичко да бъде както върви сега. Един час ги скъсва, всичко е с топка. Помня го много добре финала за КЕШ Барселона - Сампдория, за първи път български футболист участваше на такъв голям форум, след това имаше още няколко случая да сме щастливи, че сме сънародници на Христо. Където пътувам по света, като разберат, че съм българин първото нещо, което казват е "Стоиков, Стоиков", не ме питат за някои от президентите.

Трябва да имаш в себе си хъс, желание, мъжество, да бъдеш безпардонен, но не простак. Да преследваш на терена само победата и да даваш всичко от себе си. В Дрийм тима на България имаше плеада от големи футболисти: Емо, Краси, Данчо, Туньо. Стоичков го слагам на първо място. Затова побеждавахме отбори като Германия, а Италия ни открадна победата, трябваше да играем финал.

За мача със Сърбия ме е яд. Един приятел казва, че мачът свършва с последния съдийски сигнал. Отпуснеш ли се предварително, винаги биваш наказан. Недостатъчен опит. Не искам да коментирам работата на треньора, много станахме професионалистите, дето даваме акъл. За Кръстаич… нека се въздържа, ще кажа нещо и може би някой ще се почувства засегнат. А аз не искам. Дай боже винаги да намира най-подходящите за дадени мачове, защото за мен някои от смените накрая бяха грешни. Най-радостен съм, че съм дава път на млади български футболисти, не правим бразилци българи.

Убеден съм, че тази година той ще види и други добри футболисти, които имат шанс. Не са само тези, които бяха на терена, има и други. Определено това беше най-добрият ни двубой в последно време, раздадоха се, но някъде скръцна някоя бурма и стана този гол, може би грешка в защитата. Грешка имаше, но се раздадоха през цялото време. Дано на следващите квалификации той забележи и други добри футболисти - Ради Кирилов е перфектен футболист, няма го. Трябваше една година да се говори, че Ивайло Чочев трябва да играе, за да влезе. Някои път трябва да се вслушаш в кибиците, както се казва, могат да ти дадат добър урок", заяви Венцеслав Стефанов пред БНТ.