Левски с труден успех над Ботев Враца

09 Дек 2023 19:42

Левски победи Ботев Враца с 1:0, като "сините" отправиха едва 2 точни удара в очертанията на вратата на домакините. Играчите на Христо Янев пропуснаха няколко положения, но в крайна сметка гостите спечелиха трите точки. Единственият гол в мача падна в 31-ата минута, когато Мартин Христов сбърка с пас пред наказателното поле, Дарлан открадна топката, първоначално пропусна, но след това си взе отново топката и я вкара в мрежата.

Срещата започна с натиск на гостите от София. В деветата минута те комбинираха добре отляво, Марин Петков нахлу в наказателното поле и центрира успоредно по земя, но не намери Рикардиньо и врачани изчистиха в корнер.

Секунди по-късно шут по земя на Браян Мендоса създаде суматоха в отбраната на "сините", но след два рикошета Хосе Кордоба изчисти напред.

В 23-ата минута Ботев като по чудо не откри резултата. Спас Георгиев центрира отляво към Генов, капитанът на домакините стреля с глава, но Пламен Андреев направи великолепно спасяване и изби, а след това и улови топката преди играч на домакините да направи добавка.

След половин час игра Левски изпълни корнер, а врачани изчистиха напред. Топката попадна в Роналдо, който направи несполучлив опит да я отиграе триково и позволи на Ботев да направи контраатака. Мажуга напредна бързо отляво, влезе в наказателното поле, преодоля настигналия го Роналдо и се озова очи в очи с Андреев, но стражът на гостите отново спаси.

Двата пропуска на врачани се оказаха фатални, защото Левски поведе в 32-ата минута. Дарлан се възползва от грешка на "зелената" отбрана при изнасянето на топката, отнея пред наказателното им поле, дриблира с нея и с шут по земя под плонжа на реагиралия не много убедително Федерико Бариос откри резултата. Тоба бе и дебютен гол за бразилеца с фланелката на родния гранд.

Попадението разклати футболистите на Христо Янев и даде самочувствие на гостите, които заиграха по-уверено до края на първото полувреме и опасносностите пред Пламен Андреев приключиха.

Втората част започна с мощен и далечен удар на Браян Мендоса, който обаче не попадна в целта. Левски отговори с хубав изстрел на Уелтън от близо 20 метра, но вратарят на домакините бе на мястото си и успя да спаси.

Марин Петков също имаше възможност да обстрелва противниковата врата, но точно преди да отправи удар, се подхлъзна и той не се получи.

Малко след като изтече един час игра, гостите от София трябваше да извършат принудителна смяна в състава си, след като Рикардиньо получи травма и не успя да продължи двубоя. На негово място в играе се появи младокът Преслав Бачев.

В продължението на мача Ботев Враца пропусна отличен шанс да се добере до точката. Велев получи отдясно и центрира много добре към Даниел Генов в наказателното поле. Капитанът на домакините отклони леко топката към Джиле, който на два метра от голлинията не успя да я засече.

Левски е четвърти във временното класиране с 35 точки, а Ботев Враца е предпоследен с 13 пункта.