Астън Вила срази Арсенал и заплете интригата в Премиър лийг

09 Дек 2023 22:14

Астън Вила записа втори пореден успех в Англия срещу претендент за титлата, след като порази Арсенал с 1:0 в мач от 16-ия кръг на Висшата лига. Единственото попадение на „Вила Парк“ падна в седмата минута, когато капитанът Джон МакГин завърши нападение на бирмингамци и на практика донесе трите точки на отбора, воден от Унай Емери.

По този начин „виланите“ записаха втора победа срещу пряк съперник за титлата в рамките на няколко дни, след като преди три победиха Манчестър Сити на техния стадион, а сега на колене падна и лондонския тим. Успехът направи така, че след този кръг Ливърпул ще е първи в класирането с 37 точки. Арсенал остава втори с 36, но Вила се доближи до „артилеристите“ на само точка, като има в актива си 35. Това е 15-а поредна победа за Астън Вила у дома, което е показателен рекорд за водения от Емери тим.

Двубоят започна по изключително динамичен начин. Домакините действаха много енергично от самото начало, но в петата минута Сака и Мартинели размениха дълги подавания от единия до другия фланг, след което първият стреля от много добра позиция, но ударът му бе доста неточен. Астън Вила отговори повече от подобаващо - с гол. Бейли напредна отдясно, справи се добре с Габриел, след което върна към Макгин, който си пое с десния крак, обърна се светкавично и стреля с левия от седем-осем метра за 1:0.

В 24-тата минута Сака получи в наказателното и успя да изпревари Мартинес и да върне от аутлинията, но Карлос бе добре позициониран и изчисти преди топката да стигне до Жезус.

В 32-рата минута Мартинес трябваше да се намесва за първи път след удар на Сака. Аржентинецът обаче нямаше особени проблеми. Арсенал все пак натисна и започна да създава повече напрежение около наказателното поле на домакините. В 34-тата минута изстрел на Йодегор от 20-ина метра профуча на сантиметри встрани, а две минути след това Мартинели прехвърли излезлия напред Мартинес, но в удара нямаше много сила и това даде възможност на Карлос да изчисти пред голлинията.

В 39-ата минута пресата на Арсенал за пореден път даде резултат и гостите отнеха топката, след което Хавертц центрира по земя в наказателното поле, а Жезус много добре върна към Йодегор. Норвежецът се освободи от един бранител и стреля, но Мартинес улови уверено.

Три минути след това аржентинецът отново трябваше да се намесва решаващо, след като Жезус много добре овладя дълго подаване отляво и стреля силно между двама бранители, но Мартинес изби.

Второто полувреме започна както и първото – с натиск на Арсенал, а пред вратата на Астън Вила започна да ври и кипи.

В 47-ата минута Габриел Жезуз падна в наказателното поле, но нямаше основание да бъде отсъдена дузпа.

В 57-ата минута Букайо Сака бе най-добре позициониран след ъглов удар, но Емилиано Мартинес спаси.

Няколко минути по-късно Букайо Сака вкара топката в мрежата на Астън Вила, но попадението не бе зачетено заради засада.

Домакините имаха златен шанс да удвоят преднината си. Оли Уоткинс получи пас в наказателното поле и стреля от движение, но Давид Рея спаси с крак.

В последните минути футболистите на Астън Вила имаха няколко добри възможности да вкарат втори гол, като постепенно успяха да неутрализират натиска на Арсенал.

В последната минута на двубоя Арсенал добута топката в мрежата на Астън Вила. След центриране отдясно топката с удари в ръцете както на Кай Хаверц и Мати Кеш и в крайна сметка Хаверц вкара топката в мрежата. ВАР системата разглежда ситиуцията известно време и взе решение, че топката първо се удря в ръката на Хаверц и голът не бе зачетен.

До края на мача Арсенал опита да вкара, но не се получи.