Владимир Илиев и Милена Тодорова: Целта е Олимпиадата

29 Мар 2024 15:34

Владимир Илиев стана шампион в спринта и преследването на държавното първенство по биатлон преди няколко дни на Белмекен. В същото време неговата партньорка Милена Тодорова се завърна на пистата след раждането на малката им дъщеря Ивайла и спечели два сребърни медала. Двамата дадоха комбинирано ексклузивно интервю за Дарик радио и dsport.

- Как сте след края на това състезание?

МТ: Добре сме, изморена съм.

ВИ: По-тежко беше, вече сме вкъщи тримата заедно, планираме кратка почивка няколко дни. Ще започнем подготовката по-рано тази година, защото Милена не е тренирала

- Милена, как успя да го направиш 2 медала месеца след като на 30 октомври стана майка на Ивайла?

МТ: По-скоро отидох да си сверя часовника спрямо нашите момичета. Нямах възможност много да тренирам. Просто ми беше интересно да отида и да видя как ще се случат нещата след такова прекъсване, тъй като до момента не се беше случвало. Исках опознавателно да видя организма ми как ще го приема. Като цяло качих 12 кг през цялата бременност, нямах проблем с килограмите. Опитвах се, колкото сняг имаше на Беклемето, да се възползвам от него. Това беше някъде около месец за цялата зима. Оставях малката при някоя от бабите, която има възможност да я гледа за няколко часа. Отивах, тренирах, връщах се, беше динамично.

- Владо, помагаш ли?

ВИ: Помагам, откакто съм си тук. Иначе бях в Италия, постоянно се чувахме. Помагам и плануваме вече да не се разделяме толкова дълго време.

- Заедно ли ще ходите на лагери, какво ще прави Ивайла?

ВИ: Ще ходим заедно и лятото, и зимата. Ивайла ще е с нас постоянно, ако се налага едната баба ще идва с нас и ще помага. Такъв е планът, за да може да изкараме и двамата поне до Олимпиадата.

МТ: Тя и на Коледа беше с нас на Белмекен.

- Кога ще я качите на ски?

ВИ: Тя има ски и щеки. Само да проходи и веднага ще я пробваме, за да видим дали ще ѝ хареса. Със сигурност ще може да кара ски. Ще изчакаме с пушката.

- Владо, какъв беше сезонът за теб?

ВИ: Не протече много добре за мен. Най-хубавото нещо ни се случи тази година – Ивайла. Имах голяма мотивация, но сякаш липсата на тях двете се отрази по другия начин, което го отчитам като грешка. Постоянно исках да се прибирам, което не е обичайно за мен. Може би не трябваше те да са далеч от мен и доста ми се отрази това нещо. Част от лошите резултати може би се дължат и на това. Говорихме с федерацията и с президента Фурнаджиев, тъй като имам желание да участвам на Олимпиадата, вървим в една посока. Той гледа за биатлона, дава доста средства. Мисля, че следващите две години ще намерим нов треньор, който да ни покаже нови неща. Аз съм доста години в биатлона и в България се изчерпаха нещата и трябва да погледнем на Запад. Засега се работи по вариант и ще видим какво ще се случи следващите седмици.

- Ще бъде и голяма промяна да сте тримата заедно?

ВИ: На това разчитаме, такъв е планът. Казах, че ако не се получат нещата, ще съм първият, който ще се откаже от спорта и ще подкрепям Милена да разгърне потенциала си. Тя направи пауза в добър момент от живота, но не и в подходящ за спорта.

- Олимпиадата през 2026 година ли е голямата цел и за двамата?

МТ: Да, това е голямата ми цел. В момента не желая да си поставям конкретни цели, защото това, което ми се случи – бременността, раждането, досега не съм съчетавала нещата със спорта. Винаги спортът е бил на първо място, а после всичко останало. Не е проста тази пауза и тези няколко месеца се отразяват на организма. Искам всичко да стане постепенно и плавно, за да не си създаваме усложнения за по-нататък.

Main Menu