ПСЖ с паметен обрат срещу Барселона (ВИДЕО)

17 Апр 2024 00:10

Пари Сен Жермен направи паметен обрат в своята история, побеждавайки с 4:1 като гост Барселона на „Луис Компанис“ в четвъртфиналния мач реванш от Шампионска лига. По този начин парижани се класираха за полуфинала на турнира с общ резултат 6:4.

ПСЖ започна мача по-настъпателно, но атаките на гостите се спираха някъде около дъгата на наказателното поле, където отбраната на Барса успяваше да укроти устрема на съперника.

В същото време домакините откриха резултата с първата си по-добра атака. В 12-ата минута Ламин Ямал направи страхотен пробив по дясното крило и почти от аутлинията центрира топката пред вратата, където Рафиня изпревари прекия си пазач и я засече във мрежата за 1:0.

Парижани отговориха с шанс пред Килиан Мбапе в 17-ата минута, който бе намерен с центриране в наказателното поле, но ударът му с глава бе доста неточен.

Барса имаше далеч по-добра възможност в 20-ата минута, когато една лошо изчистена топка попадна в Левандовски, който обаче реши да заложи на силата, вместо на точността и ударът му мина над вратата.

В 27-ата минута Марк-Андре тер Стеген трябваше да прави първо важно спасяване в мача след хубав удар от движение на Килиан Мбапе. Секунди по-късно отново Мбапе обстрелва вратата, този път с глава и в този случай Жул Кунде бе на правилното място, за да предотврати попадение, избивайки топката пред голлинията.

В 30-ата минута обаче ситуацията на терена се промени. Брадли Баркола изскочи зад защитата и надбяга Роналд Араухо, който го задържа в гръб и за това си действие получи директен червен картон. Усман Дембеле изпълни наказателния удар от границата на пеналта, но на сантиметри над вратата.

ПСЖ веднага се възползва от численото си предимство и се хвърли в атака. Така в 40-ата минута резултатът бе изравнен. Брадли Баркола центрира успоредно на голлинията, няколко играчи се разминаха с топката, която стигна до Усман Дембеле на далечната греда, където той от движение я засече във вратата за 1:1.

В 43-тата минута Витиня опита изстрел от дистанция, преминал над вратата.

В добавеното време на първата част французите бяха близо до втори гол. Дембеле получи центриране на задната греда и опита интересен удар от воле от труден ъгъл, като малко не му достигна, за да намери очертанията на вратата.

В началото на втората част Хакими отправи силен удар от далечна дистанция. Получи се рикошет, който затрудни Тер Стеген, но все пак германецът успя да се справи и изби в корнер. В 52-ата минута Фабиан Руси пропусна да изравни общия резултат. Мбапе пусна подаване към испанския халф в наказателното поле. Руис шутира по диагонала, като топката премина опасно покрай вратата.

Натискът на френския тим в началото на втората част даде резултат в 54-ата минута. Витиня получи напълно необезпокояван на около 20 метра от вратата. Португалецът отправи страхотен удар в долния десен ъгъл - 1:2.

Почти веднага след това Барселона можеше да изравни. Илкай Гюндоган овладя в наказателното поле и отправи силен шут, който срещна гредата от външната страна. В 56-ата минута Шави изпусна нервите си и беше изгонен.

В 59-ата минута ПСЖ получи дузпа. Дембеле изпревари Кансело в наказателното поле, а португалецът се хвърли на шпагат и подкоси своя съперник. Ковач веднага посочи бялата точка. Зад топката застана Мбапе, който със силен удар в горния десен ъгъл вкара за 1:3.

В 64-ата минута Гюндоган навлезе в наказателното поле и падна след съприкосновение с Витиня и Маркиньос. Главният рефер обаче даде сигнал играта да продължи. Това вбеси треньора на вратарите на Барса, който също беше изгонен.

Девет минути след това Барселона лесно стигна до възможност за гол. Левандовски напредна с топката и отправи коварен удар от около 15-тина метра. Донарума успя да избие, а Маркиньос изпревари Феран Торес, който беше готов да направи добавка.

Малко след това Рафиня се измъкна от двама футболисти на ПСЖ. Бразилецът отправи удар с левия крак от малък ъгъл, но прати топката покрай вратата. В 89-ата минута Рафиня опита да изненада Донарума, който се справи.

Последва мълниеносна контраатака на ПСЖ, която завърши с четвърти гол във вратата на Тер Стеген. Мбапе напредна на скорост, озова се сам срещу вратаря и нанесе удар, но германецът спаси с крак. Топката се озова в Марко Асенсио, чийто шут Тер Стеген също спаси. Кунде обаче не успя да изчисти топката, като я прати в тялото на Фермин Лопес, след което кълбото се озова в Мбапе и нападателят от няколко метра този път не сбърка - 1:4.

В третата минута на добавеното време Мбапе опита да оформи своя хеттрик, но Тер Стеген отрази удара му от далечна дистанция.