Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

23 Апр 2024 12:35

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков приветства участниците в инициативата „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“, организирана от Министерството на младежта и спорта.
Над тридесет младежи на възраст от 15 до 29 години, младежки работници и представители на младежки организации дискутират теми с широка обществена значимост като: дезинформацията, фалшивите новини и влиянието им върху младежите, упражняване на демократичното право на информиран избор, младежкото участие и овластяване на местно ниво и др.
„Изключително ми е приятно да дам старт на това събитие, което има за цел да създаде социална устойчивост в младите хора. Формирането на активни и отговорни млади хора, които свободно и осъзнато да се реализират и да надграждат уменията и потенциала си, е процес, който започва още от раждането и продължава през цялото детство и юношество, за да стигне до момента, в който всички ще заемат своето място в нашето общество. Ние като представители на държавата имаме нелеката отговорност да осигурим необходимото, за да съумеете да разгърнете своя потенциал и уверено да търсите и защитавате своето място в едно демократично общество“, заяви министър Глушков при откриването на форума.
Георги Глушков изрази надежда, че участниците в събитието ще провокират продуктивни дискусии по теми, свързани с гражданските права на младите хора и възможностите за активно гражданско включване, демокрацията и борбата с дезинформацията, които са особено актуални на фона на новите реалности. „Уверен съм, че с дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, в което демокрацията е здравата основа, върху която да градим нашето бъдеще“, каза още министърът на младежта и спорта.
Форумът „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“ се провежда във връзка с Европейската седмица на младежта, организирана от Европейската комисия на всеки две години за отбелязване и насърчаване на ангажираността, участието и активното гражданство на младите хора в цяла Европа и извън нея.
Програмата включва лекционна част, но и възможност пред участниците да набележат мерки и предложения, касаещи последствията от дезинформацията в обществото, възможностите за активиране на младежкото участие на местно ниво. Предвидена е и част, в която младежи от цялата страна да представят пред връстници добри практики и примери за успешни младежки инициативи.