ЦСКА-София смля Левски за едно полувреме, мъката пак е в ''синьо''

27 Апр 2024 18:22

ЦСКА-София отново победи Левски! „Армейците“ се наложиха с 3:1 над „сините“ в дерби от първия плейофен кръг на efbet Лига, играно на Националния стадион „Васил Левски“. ЦСКА-София бе тотален господар на терена през първото полувреме, в което отбеляза три безответни гола. Левски се сети да играе през второто полувреме и все пак успя да реализира почетно попадение, но то не бе достатъчно за нищо.

С успеха момчетата на Стамен Белчев събраха 66 точки във временното класиране, на 9 зад Лудогорец и 4 пред Черно море преди мачовете на двата тима. Възпитаниците на Николай Костов са пети с 54, на 1 зад Локомотив Пловдив и 10 пред Крумовград. За ЦСКА-София предстои гостуване на Ботев Пловдив в мач-реванш от полуфиналите за Купата на България, а след това е визитата на Лудогорец. Следващият мач на Левски е домакинство срещу Черно Море.

Левски стартира с опит за натиск и още във втората минута стигна до ъглов удар. Марин Петков го изпълни и центрира в наказатеното поле, където Хосе Кордоба успя да играе с глава, но прати кълбото високо над вратата.

ЦСКА-София отговори в шестата минута, когато Матиас Фаетон получи на левия фланг, след което проби навътре и шутира от дистанция, но неточно в аут.

След спокойни няколко минути Левски тръгна в предни позиции и беше близо до откриването на резултата в 16-ата минута, когато удари греда. Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле на ЦСКА-София, където Браян Кордоба отигра с глава, но тя стигна до Марин Петков, който отигра с глава за Джавад Ел Джемили. Испанецът пък овладя на гърди и стреля с десния крак от границата на пеналта, получи се неприятен рикошет, който заблуди вратаря Густаво Бусато, но кълбото се отби от лявата греда на стража.

По-малко от 60 секунди по-късно "сините" пропуснаха нова отлична възможност за попадение. Капитанът Вандерсон Цунами опита да намери Рикардиньо, но бе блокиран. Тибо Вион обаче сбърка с подаването си назад и буквално „подари“ кълбото на именно на Рикардиньо, който бе изпуснат от Браян Кордоба, а нападателят на „сините“ нанесе удар по земя отляво в наказателното поле към далечния ъгъл с левия крак, но покрай вратата на Бусато в аут.

Въпреки че Левски играше по-добре м тези моменти, ЦСКА-София беше този, който откри резултата в 25-ата минута. Джонатан Линдсет изведе отлично Сейни Санянг отляво в наказателното пол, който пък бе изпуснат от Фабио Лима. След това гамбиецът пусна остър пас на първа греда за Фернандо Каранга, който бе изправен от Хосе Кордоба. Намесата на панамеца обаче не беше най-добрата и кълбото се озова на левия крак на Скаршем, който изпревари Цунами и със силен удар от границата на малкия пеналт не остави шансове на вратаря Пламен Андреев за 1:0.

Символичните гости опитаха да отговорят в следващите секуди, когато Ел Джемили нанесе на два пъти удар от границата на наказателното поле, но и в двата случая бе блокиран.

ЦСКА-София имаше нов шанс за попадение в 28-ата минута. Хосе Кордоба не изчисти добре топка, а тя от главата на Патрик Мислович стигна до Скаршем, който я продължи за Линдсет. Норвежецът погледна към вратата и видя, че Пламен Андреев е излязъл и опит да стреля под гредата, като бе точен, но стражът на „сините“ успя да избие в корнер, от който не последва нищо интересно.

Натискът на „червените“ бързо даде нов резултат, когато домакините удвоиха преднината си в 35-ата минута. Играчите на ЦСКА-София организираха бърза контраатака, при която Цунами изпусна автора на първото попадение Скаршем, който получи дълга топка отдясно в наказателното поле. Норвежецът пък изчака добре и предостави кълбото на връхлитащия му сънародник Линдсет, който с едно докосване с десния крак шутира ниско по тревата и отбеляза в долния ляв ъгъл на Андреев – 2:0.

С оглед случващото се на терена, съвсем закономерно ЦСКА-София стигна и до трети гол още преди почивката. В последната минута от редовното време на първата част Фабио Лима допусна много груба грешка, след като беше пресиран от Сейни Санянг и се опита да върне топката назад към вратаря си Пламен Андреев, но вместо това буквално я подари на Кареасо. Колумбиецът премина лесно покрай младежкия национал и на празна врата покачи на 3:0. Това бе неговият втори гол във вратата на "сините" през този сезон, след като бе точен и през есента.

В 46-ата минута Фернандо Каранга опита да прехвърли Пламен Андреев, но вратарят улови.

Секунди след това Евертон нанесе първия точен удар за "сините", но той бе лесно уловен от Густаво Бусато. В 48-ата минута Джавад Ел Джемили пое топката и стреля, но бе блокиран. Левски натисна и в 49-ата минута Цунами напредна, стреля, Бусато спаси, стигна се до добавка на Мислович, който стреля и бразилският страж пак спаси.

В ситуацията играта бе спряна заради това, че Марин Петков и Сейни Санянг сблъскаха главите си, като Георги Кабаков се забави с надуването на свирката. Това доведе до принудителни смени - Брадли де Нойер влезе на мястото на Санянг, който бе откаран в болница, а Асими Фадига замени Петков.

В 55-ата минута се стигна до най-сериозното положение на сметката на Левски. Патрик-Габриел Галчев проби през центъра и намери Евертон, който залъга и стреля, а Де Нойер изчисти току пред голлинията. При последвалия корнер Джавад Ел Джемили стреля директно, но Бусато изби.

В 59-ата минута Линдсет изведе Каранга по левия фланг, той продължи към Скаршем, а Андреев спаси удара му. Дори да бе паднал гол, той нямаше да бъде призант заради засада на бразилския нападател.

Натискът на Левски си каза думата и в 61-вата минута "сините" върнаха един гол! Вендерсон Цунами предостави великолепно центриране на Асими Фадига, който с едно докосване елегантно засече топката в мрежата на Густаво Бусато - 3:1!

Две минути след това гол на Фернандо Каранга не бе признат заради засада. Бразилецът прати топката в мрежата след разбъркване при корнер.

В 70-ата минута при дълга топка Каранга и Андреев се сблъскаха, но за радост и с двамата всичко бе наред.

В 78-ата минута Тибо Вион центрира от свободен удар в близост до тъч линията, Пламен Андреев увисна и Амос Юга нанесе удар, но покрай вратата на "сините".

Две минути след това Левски организира постепенно нападение, завършило с неточен удар на Евертон.

В 86-ата минута Улаус Скаршем пусна извеждащо подаване за Тобиас Хайнц, той обаче бе изпреварен от Пламен Андреев, който изчисти в тъч. Минута след това Хайнц направи хубав пробив в наказателното поле и стреля към близкия десен ъгъл, но бе неточен, а дори да се бе разписал, голът нямаше да бъде признат заради игра с ръка при поемането на топката.

Във втората минута от добавеното време Марин Петков направи страхотен пробив по десния фланг и намери Джавад Ел Джемили, който стреля от движение, но право в обятията на Бусато.