Илия Груев за похода на Дортмунд, изненадата от Леверкузен, възхода на германския футбол и своето треньорско бъдеще

08 Май 2024 20:03

Илия Груев даде обширно интервю в ефира на Дарик радио, в което говори за възхода на германския футбол. Българският треньор коментира значимия поход на Борусия Дортмунд в Шампионска лига, титлата на Байер Леверкузен в Бундеслигата и футбола на Чаби Алонсо, какви са бъдещите му планове и какво чака неговия син Илия Груев-младши и Лийдс в баража за влизане във Висшата лига.

„Сезонът в Бундеслигата изобщо не започна с такава еуфория и никой не предполагаше, че ще разрази така в последните седмици и месеци. Факт е, че за германския футбол на клубно ниво и едно подмладяване на националния отбор наистина се говори с хвалебствени тонове. Борусия Дортмунд много допринесе за това, защото в края на краищата Байер Леверкузен прави невероятен сезон, а пък Байерн Мюнхен, независимо от състоянието си, е фаворит във всяка една надпревара. Да не забравяме Дортмунд от каква група излезе. Отборът спечели страхотен респект не само в Германия, а извън страната“, започна Илия Груев.

„Борусия Дортмунд има усета и доброто скаутско звено, за да взимат млади и перспективни футболисти, да ги развиват много добре и да ги продават за много по-големи суми, като по този начин генерират средства. Факт е, че Дортмунд успя най-вече с характер и себераздаване и с типичните немски черти да постигне това, което други отбори могат да постигнат на базата на своя квалитет“, каза още той.

„По никакъв начин не трябва да подценяваме класата на футболистите на Борусия Дортмунд, но този клуб премина през много ниски и високи точки през последните години. Един Терзич каза, че е изключително щастлив, че отборът се класира за финала в Шампионска лига, че може да се отблагодари на фенове и сам каза, че е искал да спечели на собствения сезон титлата в Германия. Той сподели, че не се получи, както и че тимът знае какво разочарование е претърпял от това. Сега само 8 месеца по-късно Дортмунд постигна до резултат. Тимът има характер и сила, за да постига тези цели“, коментира Груев.

„Нещото, което Дортмунд направи по великолепен начин, че застана в най-тежкия момент за феновете и клуба зад треньора. Аз съм убеден, че когато ти вярваш в качествата на даден треньор и той показва желание – резултатите ще дойдат. Аз съм убеден, че когато на такъв човек се даде шанс – съдбата се отплаща“, заяви Илия Груев.

„Един Терзич е един много симпатичен човек. Имал съм удоволствието да разговарям два-три пъти с него, да не забравяме и балканската връзка. Много земен човек, много малко хора знаят, че миналата година преди важния мач с Майнц, Терзич загуби баща си. Това не маловажно, защото е тежка за един млад човек да загуби баща си в такъв момент. Всички тези неща са повлияли, но той има страхотен характер и обича Борусия Дортмунд. Самият клуб през зимата направи през зимата много мъдри решения“, коментира още той.

„Терзич имаше щаб от малко по-опитни помощници. Нещо, което е разбираемо, защото е млад треньор. Зимата привлякоха двама бивши футболисти на Борусия Дортмунд – Нури Шахин и Свен Бендер. Двамата са с добра треньорска кариера, въпреки че и те са млади. Те с предават своя манталитет на отбора и правят връзката с Един Терзич. Това беше много важен аспект за успехите в Дортмунд. Тези млади треньори много добре се интегрираха, дават свежи идеи на старши треньора, но основната заслуга е на Един Терзич“, заяви Груев.

„Голям почитател съм на Чаби Алонсо и неговия футбол. Аз не съм фен на системата 3-4-3, която той изповядва. Той по перфектен начин интерпретира тази система на игра и мога само да му се възхищавам. Ще отида да гледам Байер Леверкузен – Рома, въпреки че според медиите този мач е предрешен. Алонсо е много умен и много мъдър в изказванията си, защото не изпада в еуфория. Много земен, много спокоен има контрол над емоциите си“, каза още той.

„Това е първият по-сериозен ангажимент на Алонсо в мъжкия футбол. Той имаше страхотна кариера като футболист, първата му треньорска стъпка е наставник на юношите до 17 години на Реал Мадрид, вкара втория отбор на Сосиедад от трета във втора лига. Той пое Байер Леверкузен на изпадащо място в Бундеслигата и само година и половина по-късно виждаме какво прави“, заяви Илия Груев.

„Чаби Алонсо през тази година не направи грешно решение. Сменяше схемата, футболистите, опитваше се винаги да контролира нещата. Не случайно го спрягаха и за Байерн Мюнхен. Също много умно решение да остане в Байер Леверкузен, защото за него всички врати са отворени. Той има освобождаваща клауза в договора си, като може да премине в трите клуба, в които е играл като футболист – Ливърпул, Реал Мадрид и Байер Мюнхен. Но аз съм сигурен, че вратите пред Чаби Алонсо са отворени, той развива себе си и отбора“, призна Груев.

„Реал Мадрид е фаворит срещу Байерн Мюнхен, но винаги когато баварците играят, другият отбор не може да се чувства фаворит. Реал Мадрид има голям квалитет, но да не забравяме, че Байерн е опасен, когато са го отписали. Точно това е единственият шанс за Байерн да спаси сезона, въпреки че баварците не са имали от години такава криза игрова и в ръководството. Те имат големи проблеми да си намерят треньор. Във всички стъпала на йерархията има проблеми“, коментира той.

На въпрос дали има вариант Илия Груев скоро да си намери нов отбор, той отвърна: „Варианти винаги има. Те не са от вчера и от днес. Аз просто реших да избера това нещо, което наистина ми носи удоволствие. Занимавам се с различни проекти под егидата на Германския футболен съюз, помагам с каквото мога. Разбира се, че треньорската професия си е моята. Искам да работя отново, но не на всяка цена. Искам нещо, което наистина ми харесва. За мен е най-интересен германския пазар и немскоговорящите страни, но съм отворен за всякакви предложения. Имам разговори в зародиш, но няма да спекулирам предварително, докато нищо не се случи“.

„Аз съм си българин. Едно нещо трябва да е ясно – един немски паспорт не те прави немец. Аз имам германско гражданство и се гордея с това, но аз съм си българин и такъв ще си остана“, заяви Груев.

„Лийдс Юнайтед преди мача на „Уембли“ ще трябва да премине през Норич, който е много сериозен отбор. Виждаме във футбола, че няма никакви гаранции за нищо“, завърши Илия Груев в ефира на Дарик радио.