България се бори мъжки, но загуби с тайбрек срещу Полша

09 Юни 2023 15:23
България се бори мъжки, но загуби с тайбрек срещу Полша Снимка: VNL

България изигра много силен мач срещу сребърните медалисти от Световното първенство - Полша, но отстъпи с 2:3 гейма (27-25, 19-25, 25-22, 22-25, 11-5) в третата си среща от Група 2 на турнира Лига на нациите. Първият турнир се провежда в Нагоя, Япония.

Така "лъвовете" вече са с една победа и две загуби, които дойдоха след тайбрек. Във временното класиране сме на четвърта позиция с 5 точки, колкото има и Бразилия. Лидер е Полша със 7.

Срещу поляците българските волейболисти изиграха равностоен мач на високо ниво, който започна много уверено за тима ни, а единствено в четвъртия гейм допуснахме сериозно отпускане в редиците ни. Избраниците на Пламен Константинов демонстрираха значително подобрение в играта си в атака и при посрещане в сравнение с предходните двубои. Голямата ни слабост обаче бе играта на начален удар, която се оказа и решаваща.

Пламен Константинов заложи на стартова шестица в лицето на Николай Колев, Алекс Николов, Димитър Димитров, Георги Сеганов (капитан), Мартин Атанасов и Алекс Грозданов, а в хода на двубоя даде шанс на повече играчи да се изяват. Голямата звезда на Полша - Камил Семенюк, не започна сред титулярите.

Двубоят започва оспорвано, като вървеше с минимална разлика до самия край. Грешка при точкуването в края можеше да ни отнеме предимството, но след сигнал и обсъджане бе коригирано. Това се случи на два пъти в двубоя. Атанасов и Димитров реализираха по 6 точки в началните минути, а отлично впечатление направи играта ни на посрещане в първия гейм.

Във втория отчетливо започна да се вижда слабостта на нашия сервис. Двубоят вървеше при равенство до средата на частта, а поляците успяха да се откъснат с няколко точки, предимно заради наши индивидуални грешки. Константинов направи промени в състава и пусна в игра Аспарухов на мястото на Николов. Българският селекционер предупреди играчите да не позволяват на съперника да прави серии, и да прояват повече търпеливост в разиграванията. Константинов посочи още, че в тези моменти не поставяме съперника достатъчно под напрежение. Полша изравни в геймовете след 19-25.

Точка за точка вървеше битката и до средата на третата част, в която също се проявихме с добри моменти на блокада. И тук имаше брак в началния удар и в двете посоки, а във втората половина на периода успяхме да се откъснем с няколко точки, които съхранихме до края, за да затворим при 25:22.

С три точки разлика пък Полша взе четвъртия гейм, за да изравни и прати мача в тайбрека. Изключително кошмарно стартира тази част за нашите, които показаха огромна разконцентрираност и позволиха на съперника да поведе с 1-9. Селекционерът на сребърните световни медалисти Никола Гърбич направи промени в състава си, което оказа и решаваща роля за обрата им в мача като цяло. Въпреки комфортната разлика за поляците от около 7-8 точки, "трикольорите" показаха огромен хъс и характер, и се бориха мъжки за оставащите точки. Това също оказа влияние върху представянето им, те върнаха интригата и намалиха до 22-25.

Тайбрекът стартира равностойно, но след поредица от грешки на наш сервис (общо 6 в тази част), позволихме съперника да дръпне и задържи преднината си до крайното 11-15.

С най-много точки за българския тим завърши Мартин Атанасов – 15. Димитров и Николов отново се отличиха за времето, което играха, този път с 11 и 10 точки. Аспарух Аспарухов добре се включи в нападението от резервната пейка, като реализира 8 точки от атака.
Най-резултатен в среката бе Артур Шалпук от Полша с 19 точки.

В последния мач в Нагоя играем срещу домакина Япония. Срещата е в събота от 13:10 ч.