България падна от Сърбия

02 Юли 2023 09:02
България падна от Сърбия Снимка: VNL

Женският национален отбор на България изигра отново вълнуващ 5-геймов мач срещу Сърбия, но за втори пореден път отстъпи с 2:3 (25:20, 16:25, 14:25, 25:17, 4:15) гейма пред двукратния световен шампион. Двата тима се изправиха един срещу друг в Сувон (Южна Корея) в последната си среща от Лигата на нациите (VNL).

След трите турнира в тазгодишната надпревара България остана със 2 победи от 12 срещи и 9 точки в актива си. Засега заемаме предпоследната 13-та позиция (или една пред последния Хърватия). Оставането ни във VNL зависи именно от изхода на двубоя между Турция и Хърватия, който ще се играе в Тайланд, като хърватките трябва да загубят (независимо с какъв резултат).

Срещу Сърбия дамите ни показаха характер и особено с впечатляващата игра в четвъртия гейм бяха близо до това да отмъкнат победа от сръбкините. В поредна среща показахме много добре лице в откриващия гейм. Мира Тодорова даде тласък на нашия тим да поведе с 8:3 преди треньорът на сръбкините Джовани Гуидети да вземе прекъсване. Това им се отрази положително и успях да намалят само до 1 точка – 9:10. Силна поредица на „лъвиците" ни изведе отново напред с 6 точки при 17:11, а малко по-късно водехме и с 21:16. България не се отпусна и спечели тази част с 25:20.

Кошмарно започна втората част, в която съперника поведе първо с 9:2, а в средата на гейма водеше с 18:6. Селекцията на Лоренцо Мичели се събуди, благодарение най-вече на добрите изяви на влязлата в игра Ивета Станчулова, както и на Мария Йорданова, и успя да стопи разликата до 7 точки - 15:22. Сърбия взе тази част при 25:16 и изравни.

Още по-големи трудности изпитвахме в нападение в третия гейм, въпреки че до средата му се държахме много равностойно на златните медалисти от последното Световно първенство. Сърбия направи силна серия след 11:15 и светкавично натрупа комфортна преднина за обрат в срещата.

Оспорвано начало беляза четвъртия гейм, но този път успяхме да откъснем с 11:4. Последваха някои грешки в редиците ни, а Сърбия успя на няколко пъти да намали изоставането си. Все пак не позволихме до края да обрат и на свой ред изравнихме в геймовете след 25:17.

В тайбрека световният шампион крайно се мобилизира и дръпна в самото начало с 5:1. Разликата растеше, а ние не намирахме отговор срещу силната игра на Тияна Бошкович, която реализира 7 точки в тези минути. Българките успяха да запишат едва 4 точки в последният и решителен гейм.

Радостина Маринова бе най-резултатна за нашия отбор с 18 точки, а Мария Йорданова добави 11. Толкова записа и Мира Тодорова, която игра силно на блокада и направи 5 от точките си там. Тимът ни реализира общо 12 успешни блокади и 8 аса.

Въпреки победата над България, сръбкините също пропускат тази година финалния турнир в САЩ. Те остават на 9-та позиция с 6 победи и 6 загуби.

Main Menu