България срази Белгия във втората контрола преди Европейското във Варна

12 Авг 2023 21:18
България срази Белгия във втората контрола преди Европейското във Варна bvf.bg

България победи категорично Белгия във втората контрола между двата тима, част от подготовката на "лъвовете" за Европейското първенство по волейбол за мъже, на което страната ни е съдомакин.

Българските национали спечелиха първите три гейма, а след това се наложиха и в допълнителния четвърти за крайното 4:0 (25:22, 25:18, 25:18, 25:19).

Мачът се игра в Двореца на културата и спорта във Варна, където на 29 август родната селекция започна участието си на Евроволей 2023 срещу Испания.

България спечели и първата контрола с Белгия преди два дни с 3:2.

Във втората приятелска среща "лъвовете" бяха много по-категорични.

Най-резултатен за България беше Александър Николов с 15 т. Мартин Атанасов реализира 12, а Денис Карягин и Илия Петков - по 10 т. За Белгия игралият и в четирите гейма Фере Регерс завърши с 18 т.

Пламен Константинов започна с Мартин Атанасов, Илия Петков, Александър Николов, Денис Карягин, Алекс Грозданов, Георги Сеганов и либеро Симеон Добрев.

Впоследствие влизаха Валентин Братоев, Георги Братоев, Николай Пенчев, Димитър Димитров, Мартин Божилов, Аспарух Аспарухов, Стефан Чавдаров и за част от първия гейм Теодор Салпаров. Капитанът Цветан Соколов получи почивка в този мач.

Белгийците оказаха сериозна съпротива само в първия гейм. След като реализираха първите две точки в мача, увеличиха преднината си при 4:7 и на 4 т. при 6:10. България стигна до 13:13 след дълго разиграване и отиграване на Мартин Атанасов. За първи път поведохме при 17:16 след две поредни точки - първо с нападение от Алекс Николов, а после - след мощен сервис на Илия Петков и атака през центъра на Мартин Атанасов след върналата се в полето ни и обработена топка. След грешка от начален удар на Белгия и успешна блокада на Алекс Грозданов поведохме 20:18. Нов добър сервис на Петков и атака на Алекс Николов доведоха до 25:20 и първи гейм за България.

Вторият гейм бе изцяло под контрола на българския отбор. Започна с две точки преднина, а разликата се увеличаваше - на 3 т. при 9:6, на 5 т. при 10:5 и на 7 т. при 20:13, за да затворим частта при 25:18 с хитро пусната топка от Георги Братоев.

Третият гейм отново започна с първите две точки в българския актив. Пореден оличен сервис на Илия Петков, затруднил посрещането, и контра на Грозданов доведе до 4:1. След добра игра в защита Карягин увеличи преднината ни за 10:6. Прекъснане на Белгия не даде резултат и след пратена топка в аут авансът на "лъвовете" стана 5 т. Българската блокада работеше добре. Първо запази преднината, а след точка на Петков и последвал негов добър начален удар Грозданов и Карягин хванаха белгийската атака на двоен блок - 14:8. Нова успешна акция на Карягин направи разликата 7 т.

При 23:18 Алекс Грозданов и Алекс Николов направиха две точки, като при последната изпълняващият сервис Валентин Братоев се отличи и в защита, преди Николов да затвори гейма. Отново 25:18 и 3:0 за България.

В допълнителния гейм Пламен Константинов започна с Валентин Братоев, Стефан Чавдаров, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Илия Петков, Георги Братоев и либеро Симеон Добрев. Добре се включи и Мартин Божилов.

Четвъртият гейм започна с три точки за България. След добра игра в защита и блок аут на Аспарухов, блокада на Петков и успешно нападение на Димитър Димитров след ново дълго разиграване и добри изяви в дефанзивен план. Разликата се поддържаше до 17:14, когато Аспарухов направи ас за 4 т. преднина. Тройна българска блокада на Георги и Валентин Братоеви и Петков хвана атаката на съперника за 19:14. След 22:19 България направи три поредни точки, с които спечели и четвъртия гейм. Първо Аспарухов атакува успешно. След това затворихме частта и мача с нови две блокади - първо на Аспарухов, затворил противника заедно с Илия Петков, след това и на Димитър Димитров, успял отново да реализира след двоен блок с Илия Петков. 25:19 и 4:0 за България.

България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 16 септември. Мачовете на родна земя ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна. Морската столица ще приеме всички мачове от Група В, четири осминафинални и два четвъртфинални двубоя.

Откриващият мач във Варна е на 29 август от 20,30 часа - в него България посреща Испания. Следващите мачове на избраниците на Пламен Константинов от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички срещи на българския национален отбор са от 20,30 часа. Първите мачове в дните с по две срещи са от 17,30 часа. Осминафиналите във Варна са на 8 и 9 септември, а четвъртфиналите - на 11 септември.

Main Menu