Генералното консулство в Солун събра българи за 3 март

02 Мар 2024 14:19

 

Генералното консулство в Солун организира прием по случай Националния празник на Република България 3-ти март. Събитието бе проведено в хотел „Порто палас” в Солун с участието на ръководителите на консулските представителства на САЩ, Германия, Турция, Сърбия, Албания, Румъния, РС Македония, почетни консули в града, депутати от водещите партии в гръцкия парламент, представители на местните власти, служители в управляващия орган на Европейската програма за териториално сътрудничество в Солун ИНТЕРРЕГ, военнослужещи в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR), бизнесмени, общественици и др.

От българска страна участваха представители на българските общности и българските неделни училища в Солун, Кавала, Александруполис и Ксанти, български военнослужещи в NRDC-GR, преподаватели, бизнесмени и др.

Гостите на приема бяха приветствани от генералния консул Антон Марков. В словото си той подчерта значението на Трети март в българската история. Г-н Марков изрази удовлетворение от факта, че заема настоящия си пост в период на отлични отношения между България и Гърция. Той изрази и своята увереност, че и през настоящата година ще продължи съвместната работа за сближаване между народите и подобряване на свързаността между нашите две страни.

Гостите се насладиха на изпълненията на фолклорната формация от България „Абагар“, съвместно с гръцкия композитор и певец Алексис Гудас.

На събитието присъства и бившият кандидат за кмет на Пловдив и представител на партия "МЕЧ" Иван Калоферов.
"Проведох изключотелно приятни срещи с хора, които живеят и работят дълги години в южната ни съседка, сред които адвокати, лекари, строителни предприемачи, представители на големи транспортни български компании и други. След беседите ми с тях, силно впечатление остави в мен отношението помежду им. Сплотени, като здраво българско семейство, българската общност преодолява заедно предизвикателствата на живота зад граница! ", заяви Калоферов.