Турция гласуват

31 Мар 2024 09:13

Днес в Турция се провеждат местни избори. Близо 62 милиона избиратели са призвани да изберат кметове и местни органи на властта, уточни БТА.

В изборите ще участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано. Съответно в Източен и Югоизточен Анадол (включително в окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия, Ван) гласуването ще може да се извършва от 07:00 до 16:00 часа.В останалите окръзи гражданите ще могат да гласуват от 08:00 до 17:00 ч.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласуване, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18.

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24.Настоящият кмет на Истанбул и отново кандидат за поста на НРП Екрем Имамоглу ще употреби правото си на глас в Девическото училище "Емин Юкселоглу" в квартал Бейликдюзю, а Мурат Курум, кандидат на ПСР за кмет на Истанбул, ще гласува в училище IMECE в квартал Кягътхане.

Kметът на Анкара Мансур Яваш и отново кандидат за кмет на столицата на НРП ще гласува в Религиозното училище „Юмиткьой“, а кандидатът за кмет на Анкара на ПСР Тургут Алтънок ще гласува в училище „Коджатепе“ в столицата.

Според прогнозите на социолозите действащите опозиционни кметове могат да запазят постовете си през следващите пет години. Очаква се изключително оспорвана надпревара между сегашния кмет Мансур Яваш от НРП и кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок в столицата Анкара, както и в мегаполиса Истанбул - между настоящия кмет Екрем Имамоглу от НРП и кандидата на ПСР Мурат Курум.Според резултати от анкета на социологическата агенция О Ре Дже (ORC) Яваш може да получи подкрепа от 51,5 на сто от гласовете, докато основният му политически опонент и кмет на столичния район Кечийорен Тургут Алтънок - 36,2 на сто. Агенция АДА (ADA) очаква 56,5 на сто от гласовете да са в полза на Яваш и 33,4 на сто да са за кандидата на ПСР. По данни на социологическата агенция АРЕА Яваш може да има подкрепа на 60,1 на сто от избирателите, а Алтънок - 33,4 процента, писаха турски опозиционни медии.

На общинските избори на 31 март 2019 г. сегашният кмет на столицата спечели изборите с 50,9 процента от гласовете.

Според редица скорошни проучвания на общественото мнение опозиционният кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул Екрем Имамоглу изпреварва кандидата на управляващата партия, бившият министър на околната среда Мурат Курум. Според компанията за проучване на общественото мнение Сонар Имамоглу може да получи подкрепа от 47,3 на сто от гласоподавателите, докато Курум може да получи 40,4 процента. Според компанията Аксой опозиционният кмет ще събере 49,9 процента от гласовете на избирателите, докато представителят на ПСР - 36,9 процента, пишат опозиционни издания.Проучването на агенция О Ре Дже също прогнозира победа на Имамоглу с 42,4 на сто от гласовете, според агенцията за Курум ще гласуват 41,3 на сто от избирателите.

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая съобщи преди няколко дни, че общо 594 хиляди служители на силите за сигурност ще осигуряват безопасността на местните избори в Турция в неделя.

В случай на касиране на вота за местни органи на властта в Турция ще бъде насрочено повторение на местните избори на 2 юни, съобщи турската Висша избирателна комисия.