Зеленски: Русия е най-антиевропейската сила

09 Фев 2023 13:03

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна тази сутрин в Брюксел, където ще участва в срещата на лидерите на страните от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Зеленски пристигна в Брюксел заедно с френския президент Еманюел Макрон, с когото излетяха заедно от Франция.

Очаква се украинският лидер да произнесе реч в Европейския парламент и да има също така и двустранни срещи с европейски лидери.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха Зеленски с "добре дошъл", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Добре дошъл у дома, добре дошъл в ЕС", написа Мишел в "Туитър". Към публикацията на Мишел в "Туитър" има прикачена снимка как се здрависва със Зеленски пред самолет. На снимката се виждат Фон дер Лайен и Макрон.

"Добре дошъл в Брюксел. Ще подкрепяме Украйна при всяка стъпка по пътя към Съюза", заяви Урсула фон дер Лайен в "Туитър".

 

Събрали сме се в исторически момент, днес тук е президентът на Украйна Володимир Зеленски, каза председателят на Европарламента. Горда съм да кажа, че днес в дома на европейската демокрация са се събрали всички борци за европейската солидарност. Бъдещето на Украйна е бъдещето на Европа. Прекланяме се пред жертвите, които вашата страна принася за нас. Ние трябва да предоставим на Украйна всичко необходимо за победа. Нашите усилия трябва да съответстват на заплахата пред която сме изправени... Украйна ще победи и ще настъпи мир, каза в словото си Роберта Мецола.

На свой ред Зеленски, който излезе на трибуната след това благодари на председателя на ЕП за думите на подкрепа.

Украинският президент започна речта си с думите "Слава на Украйна!".

"Европа! Ние се защитаваме срещу най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят. Ние, украинците, се защитаваме на бойното поле заедно с вас", каза той.

 

Според него заплахата за Европа днес е "диктатор с безумни запаси от съветски оръжия и оръжия, които се доставят от други диктатури, по-специално от иранския режим.

В речта си украинският президент заяви, че абсолютно всички в Европа и по света - от политици и военни до студенти и активисти - които са направили нещо за Украйна, са допринесли за победата не само на украинския народ, но и за общата победа.

Той благодари на членовете на ЕП и на европейските граждани, че вярват в силата на Украйна.

В самото начало на войната, когато руските агресори вече бяха започнали да чупят зъби в украинската отбрана, каза Зеленски, европейците дадоха знак за отношението си към случващото се, като предоставиха на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС.

Това беше мощен жест на подкрепа и Киев ще направи всичко възможно никой никога да не се съмнява, че Украйна е европейска страна, която заслужава своето място сред съюзниците, споделящи същите принципи на демокрация, живот и перспективи - обобщи украинският президент.

Гаранцията за запазване на общоевропейските ценности, според Зеленски, може да бъде само победата на Украйна.

Main Menu