Business Insider: Западните танкове не помогнаха на украинците да постигнат успех

27 Ное 2023 18:06

Германските танкове Leopard, британските Challengers и американските Abrams не помогнаха на украинските въоръжени сили да постигнат успех на бойното поле. Това пише Business Insider, позовавайки се на военни експерти.

„Тези танкове – доставените от Германия Leopard, предоставените от Великобритания Challenger и американските Abrams – все още не са станали "вълшебни оръжия“, пише вестникът.

Отбелязва се, че сега Украйна трябва да реши как най-добре да използва ограничения си арсенал в условията на наближаващата зима и засилващото се настъпление на руската армия.

„Мисля, че танковете ще бъдат полезни за отбраната“, казва Сет Джоунс, директор на проекта за транснационални заплахи в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), пред Business Insider.

„Руснаците е много вероятно да атакуват отново, а танковете, някои от системите за противопоставяне, които украинците имат, ще бъдат полезни за отблъскване срещу руската офанзива“, казва той.

Джан Джентиле, асоцииран директор на RAND's Arroyo Center и пенсиониран офицер от армията на САЩ с опит с Abrams, казва пред Business Insider, че е възможно Украйна да държи „повечето от тях в резерв, може би заедно с други механизирани и моторизирани машини за вероятно предстояща контраофанзива, която предстои през следващата година."