Светът за Хенри Кисинджър: Отиде си колосът на американската дипломация

30 Ное 2023 09:55

Хенри Кисинджър - учен, държавник и знаменит дипломат, който разполагаше с безпрецедентно влияние върху американската външна политика по времето на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд и който след това, в качеството си на консултант и писател, оформяше глобалната политика и бизнес с мненията си в продължение на десетилетия, почина на 29 ноември в дома си в Кънектикът. Той беше на 100 години, пише в. "Вашингтон пост".

Кисинджър е единственият човек в историята, който по едно и също време е бил едновременно съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност и държавен секретар - в това си качество той имаше такъв контрол върху американската външна политика, какъвто рядко има някой, който не е президент на САЩ, изтъква американското издание.

Колосът на американската дипломация Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар при президентите Никсън и Форд, почина на 100-годишна възраст, пише в. "Таймс".Британското издание обръща внимание на факта, че Кисинджър е допринесъл за края на американското участие във Виетнамската война, че беше последният жив член на правителството на Никсън и че през 1973 г. е станал лауреат на Нобеловата награда за мир.

Кисинджър, който е известен най-вече с това, че е бил държавен секретар по времето на Ричард Никсън, продължи да бъде ангажиран с международната политика и след като навърши 100 години, пише в. "Дейли телеграф", като припомня, че дипломатът се срещна с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин през юли тази година.

Кисинджър преживя оставката на Никсън през 1974 г. и продължи да е държавен секретар и по времето на приемника му Джералд Форд, припомня британското издание.Влиянието на Кисинджър в американското правителство намаля при следващия президент републиканец Роналд Рейгън и той се пренасочи към участие в събития, работа в частния сектор и писане на книги, пише още "Дейли телеграф".

Знаменитият дипломат е давал съвети на десетина президенти в течение на дългата си кариера, включително и на Джо Байдън, отбелязва в. "Гардиън".

В. "Индипендънт" също обръща внимание на факта, че Кисинджър беше последният жив член на правителството на Никсън.

Британското издание се фокусира и върху някои елементи от биографията на покойния дипломат, като например това, че през 1938 г. той бяга със семейството си от нацистка Германия, а шест години по-късно се връща там като част от американските въоръжени сили.

Main Menu