След половин век: САЩ подновиха мисиите до Луната

08 Ян 2024 15:03
Последната мисия на САЩ за кацане на Луната беше през 1972-ра година Последната мисия на САЩ за кацане на Луната беше през 1972-ра година

С изстрелването Ракетата "Вулкан" и намиращият се на борда й спускаем апарат "Пенегрин 1" САЩ подновиха мисиите си до Луната. Това се случва повече от половин век след последната такава, съобщи DW.

Ракетата "Вулкан" е произведена съвместно от Boeing и притежаваната от Lockheed Martin компания United Launch Alliance (ULA). Тя бе изстреляна от космодрума Cape Canavarel във Флорида в 02:18 часа американско време. Макар ракетата да е дело на частни компании, оборудването в нея е на НАСА, уточнява DW.30 минути след изстрелването от ULA обявиха в социалните мрежи, че то е било успешно, а полетът стабилен. Към 10:20 часа българско време беше съобщено, че спускаемият апарат се е отделил успешно от ракетата и от контролния пункт са получили първите сигнали от орбита.

Планирано е "Перегрин 1" да кацне на спътника на Земята на 23-ти февруари. Неговата задача е да събере данни за повърхността на Луната. Това ще подготви астронавтите за подготовката им в етапа за кацане на планетата.

Апаратът е с височина 1.9 м и ширина 2.5 м и е първата мисия, която лети като част от инициативата на НАСА за частни услуги за доставки на товар CLPS. Общо 5 товара на НАСА и 15 други са на борда. Един от предметите се очаква да стане първият американски робот на Луната.

Припомняме, че последната мисия на САЩ за кацане на Луната беше през 1972-ра година. Тогава астронавтите Юджийн Сърнън и Харисън Шмит станаха 11-ият и 12-тият човек стъпил на спътника на Земята. Мисията "Аполо 17" беше последната такава за НАСА.

Main Menu