Москва: САЩ не могат да преглътнат срама от бягството им от Афганистан

11 Юни 2024 11:25
Москва: САЩ не могат да преглътнат срама от бягството им от Афганистан Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не се примириха със загубата и бягството си от Афганистан и се опитват по различни начини да отмъстят за този срам. Вашингтон спонсорира редица терористични организации, опитвайки се да навреди на талибаните, дошли на власт в Афганистан след напускането на САЩ и дестабилизират ситуацията в страната.

Това каза в интервю за РИА Новости директорът на Втори азиатски отдел на руското външно министерство Замир Кабулов.

В началото на август 2021 г. талибаните засилиха офанзивата си срещу афганистанските правителствени сили, влязоха в Кабул на 15 август и на следващия ден обявиха, че войната е приключила. През последните две седмици на август се проведе масова евакуация на граждани на западни страни и афганистанци, сътрудничещи с тях, от летището в Кабул, което беше под защитата на американските военни.

В нощта на 31 август американските военни напуснаха летището в Кабул, слагайки край на почти 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан.

Поради влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан Европейският съюз ще предостави на страната още милиони евро помощ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Около 125 милиона евро (134,5 млн. долара) ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации в Афганистан, за да се предотврати опасността от глад, съобщи вчера Европейската комисия.

Помощта ще бъде използвана предимно за осигуряване на хранителни продукти, подслон, здравни грижи и достъп до вода и санитарни помещения.

Според информацията още 11 млн. евро ще бъдат предоставени на Пакистан. Те ще са предназначени за афганистанските бежанци и за подготовката на властите за справяне с бедствия.

Още около 10 млн. евро са заделени и за хуманитарни организации в Иран, включително за грижи за афганистанските бежанци.

ЕК предоставя хуманитарна помощ на Афганистан от 1994 г., като до момента тази помощ възлиза на общо около 1,8 милиарда евро. За миналата година е била отпусната помощ за малко под 160 млн. евро.

Ситуацията в Афганистан се смята за една от най-тежките хуманитарни кризи в света. По данни на Еврокомисията близо 24 милиона души в Афганистан са зависими от помощи, а над 15 милиона души са засегнати от остра продоволствена несигурност.