Проф. Джамбазов направи показно с УНГ операции от бъдещето в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“

17 Юли 2023 07:15

 

Какви са предизвикателствата и тънкостите по време на целия процес на УНГ операциите разкриха по време на двудневен курс за специалисти по здравни грижи от различни специалности на медицината. Тази година темата бе „Съвременни аспекти и предизвикателства в оперативното лечение на параназалните синуси и слъзни пътища”.

На 11 и 12 юли медицински сестри от Пловдив и страната взеха участие в обучението, за да чуят интересни случаи и примери от работата на екипa на единствения по рода си в страната Интегрален център, който се намира в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив.

Високотехнологичният център за трансфер на знания и здравни технологии – Интегрален център за лечение на тумори и травми на глава и шия за втори път проведе подобен курс за продължаващо следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи.

Ръководител на обучението бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., председател на Българското сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, ръководител на Катедра по УНГ болести към МУ - Пловдив и изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги” ЕАД – Пловдив.

Неговата откриваща лекция “Въведение в ендоскопската оптическа подкрепена ендоназална хирургия” върна лентата 20 години назад, за да разкаже за развитието и методите на УНГ операциите и да проследи исторически и любопитно как се стига до модерния и много по-лесен начин за интервенция на различни заболявания днес. Той даде примери с интересни случаи в дългогодишната си кариера и обясни основите на част от неговата работа.

Увлекателна бе лекцията и на д-р Александрина Топалова “Постоперативни грижи при пациенти със заболявания на параназалните синуиси и слъзните пътища“, която с нагледни примери разказа за детайли по време на постоперативните грижи.

В теоретичната част на курса освен проф. Джамбазов и гл. асистент Д-р Александрина Топалова – специалист оториноларинголог, лекции изнесоха Д-р Димитър Чаталбашев – специалист анестезиолог, ст. мед. специалист Славка Щерева и ст. мед. специалист Костадинка Божикова.

На втория ден в практичната част от курса участниците имаха възможност да присъстват на live surgery. Те наблюдаваха две операции в реално време, извършени от проф. Джамбазов и ст. мед. специалист Щерева, като той обясняваше през цялото време случващото се и отговаряше на въпроси. Сестра Щерева посвети колегите си в своята работа, като операционна сестра в тази област и демонстрира нагледно пряката предоперативна подготовка на операционната зала и пациентите, като ги въведе и във възможностите на ендоскопската апаратура и инструментариум. Дискусиите, които се получиха бяха изключително интересни и полезни.

Цел на курса бе запознаването на специалистите по здравни грижи със спецификите на предоперативната, интраоперативната и постоперативната грижа при пациенти със заболявания на околоносните кухини и слъзните пътища, както и с предимствата и предизвикателствата на ендоскопската ендоназална синус хирургия.

В курса взеха участие над 60 медицински специалисти по здравни грижи от различни специалности. Планираните лекции и операции в реално време предизвикаха голям интерес, защото предоставиха на участницте в курса възможност да се докоснат и проследят подробно процеса за извършване на една УНГ операция. Да получат информация от едни от най-добрите специалисти в сферата как всъщност протича подготовката на пациента за една интервенция, какво важно и интересно трябва да знаем за самата операция и какъв е постоперативният период.

Курс с такъв характер и мащаб в специалността се провежда за втори път в страната. Обучението е част от план - програмата за продължаващо обучение на професионалистите по здравни грижи в базите на УМБАЛ ”Свети Георги” ЕАД - Пловдив. Преминалите обучението получават удостоверение с кредитни точки, съобразно единната кредитна система (ЕКС) на БАПЗГ.