Установиха къща за гости в Априлци, свързана със служител на ДФЗ

18 Юни 2019 17:39

Експерти на Държавен фонд "Земеделие" във Варна проверяват още 15 къщи за гости във Варненско, Добричко и Шуменско, съобщи БНР.

По думите на Айрие Ибрямова - директор на структурата, това са къщи за гости в режим на петгодишен мониторинг.

Тя отбеляза, че вече са проверени 2 къщи в селата Изгрев и Аспарухово.

"Ще обиколим всички райони - Варна, Добрич и Шумен. След това ще се направи доклад, който доклад ще го представим на министъра на земеделието и храните Десислава Танева", поясни Айрие Ибрямова.

Проверката на къща за гости в Априлци е установила, че собственикът ѝ е свързано лице със служител на Държавен фонд "Земеделие". Самата проверка е извършена по сигнал до фонда, за който заместник изпълнителният директор Калоян Костадинов обяснява, че в момента е назначена дисциплинарна комисия, която разглежда сигнала.

По думите му, ако се установи, че той е съдействал по някакъв начин за този проект, на първо място служителят ще бъде уволнен дисциплинарно и сигналът ще бъде препратен към компютърните органи за взимане на решение.

Той подчерта, че ако бъде установен конфликт на интереси санкцията е 100% връщане на субсидията.

Калоян Костадинов коментира още, че собственикът на къщата за гости в Априлци Георги Кръстев е заявил, че не се притеснява от факта, че дъщеря му е служител на Държавен фонд "Земеделие" и че тя не е съдействала за отпускането на субсидията.

Припомняме, че вчера министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че не сме най-черните, а повече къщи за госи работят като такива.

На 14 юни, беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости,които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

 

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне само друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова./news.bg

 

Main Menu