Енергийната комисия върна решението за мораториума

15 Дек 2021 16:18

С 8 гласа "за", 2 гласа "против" и 2 гласа "въздържали се" енергийната комисия гласува утре парламентът да преразгледа решението си за мораторима. Това стана часове, след като по предложение на ГЕРБ новото мнозинство подкрепи замразяването на цените на тока и парното.

Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламента да прави грешка върху грешка. Трябваше да намалим 15% на ДДС и щяхме да намалим цената на тока за бита. Това заяви Рамадан Аталай в началото на заседанието на комисията по енергетика в НС.

На заседанието депутатите обсъждат решението за мораториум върху цените на тока, парното и водата. Те ще изяснят някои въпросителни около мораториума, като например в какъв срок ще действа той. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС.

Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решения. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента. Това заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

Main Menu