ГДБОП отчита ръст на киберпрестъпленията у нас

11 Сеп 2023 13:06

Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви шефът на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП Владимир Димитров на международен форум относно киберпрестъпностт, съобщава БНТ.

Той поясни, че най-често става въпрос за фишинг атаки с фалшиви айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, а също и измами чрез сайтове за покупка на автомобили.Относно последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, Димитров посочи, че става въпрос за нигерийски престъпни групи, специализирани в този тип киберпосегателства.Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността, подчерта на свой ред директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

По негови думи компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на подобна схема.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване.

Той бе категоричен, бе без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на киберзаплахите.

Main Menu