Ивайло Мирчев за ветото за БТР-ите за Украйна: Радев демонстрира примитивен популизъм

04 Дек 2023 19:45

„За нас няма съмнение, че ветото на президента ще бъде преодоляно. То ни изненада, защото всичко беше изговорено в НС. Ще бъде забавена доставката на тези БТР-и за Украйна”, заяви депутатът от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Те не могат да помага, защото 40 години не са излизали от складовете. Въпросът бе повдигнат след наводнението в Царево. Те не бяха използвани там. Гражданска защита има достатъчно техника”, подчерта той.

„Защо президентът, ако е мислил, че БТР-ите могат да се използват две години служебните му правителства не се възползваха от тях? Това е нов вид примитивен популизъм, който президентът използва”, смята Мирчев.

„Никога такива БТР-и не са използвани на границата. Те са тежки машини. Те не са използвани дори по времето на Студената война. Това е и обида за българските граничари, на които може да се осигури по-добра техника. България не изглежда добре с този ход”, категоричен е депутатът от ПП-ДБ.

„Украйна има подходящата база, за да ги модернизира и да ги направи пригодни за бойни действия. Тук става дума не за техника, която се взима от Армията, а от МВР. Ние имаме толкова бронетранспортьори, колкото да съберем цялата българска армия в тях”, онагледи той.

„Основният проблем със Шенген е, че ние отговаряме на критериите, но България няма върховенство на правото. Досега липсваше промяната в Конституцията, която да гарантира върховенството на правото. Денков и Габриел се справят много добре и много скоро България ще получи достъп до Шенген. Той ще бъде разделен на морски, сухопътен и въздушен”, обясни Ивайло Мирчев.

„Цената на управлението ще я разберем, когато отидем на избори. Правим тежки компромиси и те ще ни струват много. По отношение на ДПС и К много отдавна сме казали, че ще се обърнем към ДПС по отношение за промяната в К. На нас ни трябват 160 гласа и не можем да ги получим по друг начин. Нямам спомен да сме се съгласим за някакво решение с Делян Пеевски. Комуникацията му с премиера беше обидна”, каза още Мирчев.