Стефан Янев: Сглобката да направи отчет преди ротацията

08 Фев 2024 08:25

Не е добра практика премиер, да е и министър на външните работи. Съчетаването на двете длъжности не е лека задача и не е препоръчително да се прави. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ лидер на ПП „Български възход“ Стефан Янев пред bTV.

Той обясни, че това, което се случва е, че завършва един период, обявен от некоалицията – 9-месечен период, в който се сменя ротацията. Този период по един нормален стереотип, трябва да има отчет – хората в управлението и мнозинството в парламента да направи отчет затова какво са свършили през последните девет месеца, коментира Янев.

По думите му ролята на всеки един министър в правителството е важна. Не е важно затова, че външният министър много пътува в Европа, а е важен, защото външният министър е този, който представлява външната политика на България, обясни Стефан Янев. Българският външен министър е равносилно на поведението на премиера, за да може да каже ясно каква е необходимостта от гледна точка на българския интерес, каза той.

Според Янев не е важна персонализацията кой ще оглави Външно министерство. Трябва да има отчет на свършеното на правителството до момента, а тъй като няма такъв, отклоняват вниманието на обществото с министерските постове, изтъкна бившият служебен премиер.

За напрежението между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Янев коментира, че става въпрос за словесна битка. Всяка една страна може да вади аргументи, да обвинява и да се защитава, посочи Янев. Целта е да бъде неутрализиран президентът през подобни скандали и обвинения, смята той.

Според него всеки един от работещите в президентството има начин как да бъде показан публично. Очевидно Николай Копринков е част от президентския екип, но въпросът е как изпълнява задачите си. Стоейки от страни и сочейки с пръст тези хора, не е правилно, защото се говори за обвинения, които касаят дейност, която е на ръба и извън рамките на закона, коментира още Стефан Янев.

Main Menu