Президентът Румен Радев намекна, че българите ще ходят два пъти до урните през месец юни

27 Мар 2024 17:43

Президентът Румен Радев намекна, че българите ще ходят два пъти до урните през месец юни. Това стана ясно при връчването на втория мандат на ПП-ДБ.

Първият път българите ще гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент.
Седмица, две или три по-късно ще трябва да се гласува на извънредни парламентарни избори.

Бивши членове на ЦИК вече коментираха, че най-удачно е второто гласуване да е на 23 юни или 30 юни.

По време на връчването на втория мандат бившия премиер Кирил Петков отправи молба към президента изборите да бъдат съчетани "две в едно".

Нека българският народ да не плаща 100 млн. допълнително, каза той.
Кирил Петков посочи, че тези средства могат да бъдат изразходвани по по-адекватен начин. Нашата молба е, че тези 100 млн. не са нито на президентската институция, нито на парламента, нито на Министерския съвет, те са на българските граждани - ако можем да ги спестим, да ги спестим, ако не можем, не можем, каза още Петков.

Вече е много късно за такава молба, отговори президентът. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени, каза Румен Радев.

Кирил Петков изпусна нервите си и заговори за елфи, Нотариуси и т.н., за да опише драматичната ситуация в държавата, но Радев го прекъсна и отвърна, че няма да се занимава с приказки за елфи.

„Нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и т.н.
Не сезирах Конституционния съд по отношение на съдебната реформа, а по отношение на останалите с осъзнатото основание, че тези промени ще доведат до кризи и едната ще се разгърне в следващите седмици и месеци“, контрира държавният глава.

„Съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега. Едната криза вече чука на вратата и тя ще разгърне следващите седмици и месеци“, предупреди президентът.

И припомни, че президентът е ограничен, както по отношение на избора на служебен премиер, така и по избора на времето, когато да се проведат следващите избори.

„Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите.

Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза.
Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени – и по отношение на състава и на контрола върху служебния кабинет, но и по отношение на определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори“, каза Румен Радев, цитиран от „Епицентър“.

Денков заяви, че е убеден, че най-подходящият вариант е изборите да бъдат „2 в 1“, за да не се „протака процесът“ и за да се спестят поне 100 млн. лева. По думите му оттук нататък зависи от процедурата, от мандатоносителя, който ще приеме третия мандат, от хората , които трябва да поемат длъжността на премиер. Нормално да има трудности, когато има нова процедура (за назначаване на служебен кабинет – бел.авт.), каза още министър-председателят в оставка.

Main Menu