Николай Хаджигенов за МВР и скандалите: Погледнете бившите вътрешни министри, които Бойко Борисов крие в парламента

11 Апр 2024 17:45

МВР и прокуратурата са част от проблема, не са решение. Винаги съм казвал, че Шенген и еврозоната ще видим, когато отговорим на критериите.

Това каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов, председател на гражданското сдружение "Ние идваме".

"Причините, че не сме приети там са изцяло в нас. Няма как през ГКПП "Капитан Андреево" всеки ден двупосочно да минават тирове с наркотици, минават не просто мигранти, при нас се перат пари от наркотици от терористи и т.н. Какъв Шенген, каква еврозона?", добави той и добави, че по случая "Живко Коцев" не вижда никаква новина:

"Погледнете последните вътрешни министри, които удобно Бойко Борисов ги крие в парламента като депутати".

Според Николай Марков, специалист по сигурност, обществото става заложник между фактическата и юридическата истина:

"Фактическата е, че хората, които се занимават експертно с тези въпроси, знаят имена, знаят количества, знаят как се осъществяват схемите и т.н. Но основният въпрос е какво можем да докажем в едно наказателно производство, например".

Бутаме повече към повече политическо говорене, отколкото към решаване на въпроса, смята той и уточни, че решаването става само с наказателна санкция.

"Смятам, че болтовете на сглобката представляват тези ангажименти, които някои политически формации като ПП-ДБ са поели като златна акция на ГЕРБ и ДПС. Това, което им се случи, те са го знаели. Това е гаранцията на ГЕРБ и ДПС. Ясно им е било на ПП-ДБ, че ако мръднат от схемата на сглобката, това ще им се случи. Пред обществото обаче излиза, че фактите водят към това, че хората, които са назначили ПП-ДБ са реална организирана престъпна група. Аз обаче смятам, че в тази схема са ги забъркали Борисов и Пеевски. Те са в основата на тази схема, като гаранция за здравина на сглобката".