Тихомир Безлов: Русия засилва шпионската си дейност и операциите за влияние в ЕС

12 Апр 2024 08:34

Русия разширява значително шпионската си дейност и се опитва да замени загубените активи с нови, които изглеждат по различен начин. Това коментира пред Радио "Фокус" Тихомир Безлов, главен експерт програма “Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

На въпрос, свързан с това към какви агенти се насочва Москва днес, Безлов отговори:

"Това, което има като разследвания в различни европейски страни е преди всичко към служители от различни институции. Едно от нещата, което е важно за тях е събирането на стратегическа информация чрез проникване в различни институции.

Българският пример е скорошното разкриване на служител от ГДБОП, който се оказа, че има достъп до международния обмен на европейските полицейски служби. И в своята институция в случая, той е имал такъв достъп до такъв канал за информация, което очевидно е било ценно за руските служби.

Другата интересна тема, която доста се дискутира е т.нар. “операции за влияние" като при операциите за влияние има условно два фокуса, две групи цели - едната са политически партии и втората е хора, публични фигури, които формират обществено мнение".

Той добави, че в случая говорим за влияние:

"За разлика от класическия шпионаж, който е свързан с намиране на информация, съответно саботажни действия, каквито са с ГРУ и случаи с военните ни заводи при операциите за влияние става дума да подкрепите такива политически партии, които имат позиция, която е в полза на Русия.

В случая ограничаване на помощта за Украйна или спиране на помощта за Украйна. Търсене на съюз с Русия, съответно противопоставяне на различни европейски и НАТО инициативи. В целия Европейски съюз има такива партии, те са особено интересни, защото предстоят избори за Европейски парламент и тези партии ще имат възможност да влияят съвсем легално на взиманите решения в Европейския парламент. В този случай, говорим за публични фигури, които имат достъп до медиите, които коментират, намирайки аргументи в полза на Русия и които влияят на общественото мнение".

Според него, друга форма е да създават скептицизъм спрямо европейски и натовски инициативи и мерки, респективно предизвикват симпатии към руските операции в Украйна и като цяло в целия свят. Респективно, специална тема е Путин, руското оръжие и т.н. Това, което може да се види е как тези в руския жаргон "агенти на влияние" след като изложат своите тези в медиите, съответно техните аргументи се разпространяват, усилват през социалните мрежи.

Main Menu