Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

12 Апр 2024 15:02
Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ" БГНЕС

В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия, проверяваща договора с "Боташ", аз съм готов да заведа дело срещу държавата в Страсбург за политическо преследване. Това заяви бившият енергиен министър Росен Христов пред БНР.

Припомняме, че обстоятелствата около договора с турския оператор "Боташ" (BOTAS) за доставка на газ се проверяват от временна комисия в Народното събрание (НС). Вчера Радослав Рибарски съобщи, че Парламентарната група на ПП-ДБ дава доклада за договора на прокуратурата, а от БСП поискаха оставката на ръководството на "Булгаргаз". През октомври 2023 г. Европейската комисия информира, че е изпратила писмо до българското дружество "Булгаргаз" относно споразумението му с турската газова компания "Боташ", заради съмнения за нарушаване на европейските правила за защита на конкуренцията. Правителството на Николай Денков пък от своя страна потвърди, че разглежда възможността да предоговаряне на клаузи по договора, тъй като не са изгодни за страната ни."Това нещо аз ще го спра с всички законови средства. Ще сезирам всички международни институции и всички посолства. Парламентът се използва за политическа платформа за предизборна кампания", подчерта Росен Христов. По думите му НС няма правомощията и компетенциите да разследва и да анализира такъв договор без да използва експерти. "Правят се политически атаки. Приемам ги лично. Ще съдя всички, които се изказват по въпроса, споменават моето име и са се подписали под доклада. За всеки извод ще искам обяснение на база на какви данни и експертиза е направен", каза още бившият енергиен министър.

Той заяви също, че умишлено договорът не се изпълнява, за да може да се атакува. "Това прикрива цялото бездействие на правителството в енергетиката и е една политическа атака срещу президента", смята Христов. Той отбеляза, че клауза за неустойки има в абсолютно всеки договор в енергетиката. "Това се представя като нещо необичайно в момента. Защо не искат да се наеме независим експерт с международен опит и да се направи оценка? Да каже цените и условията пазарни ли са", посочи Росен Христов. По думите му коментарите ги правят политици, които никога не са подписвали такъв договор, нямат нищо общо с енергийния сектор и дори не са били на ръководни длъжности в международна компания.

Main Menu