Проф. Георги Рачев предупреди: Април ще бъде като Баба Марта

16 Апр 2024 08:39

„След скучното метеорологично време – топло и сухо, идва едно динамично време, което ще продължи до следващия вторник. Ще има дъжд, ще има вятър, а над 1200 метра ще има сняг“. За това предупреди пред „Тази сутрин“ по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Април ще бъде като Баба Марта, която този път не ни изненада с нищо“, добави той и уточни, че България попада на пътя на циклони, което ще доведе до динамиката.

„Ще има места, на които може би ще има 50-60 литра на квадратен метър дъжд. От сряда ще застудее. Още тази вечер в най-западните райони ще започне да превалява. В събота максималните температури ще са с 20 градуса надолу спрямо сега и ще бъдат едноцифрени“, обясни той.

„Утре ще има много валежи. В София в събота има много голяма вероятност да вали и да бъде доста по-хладно от 14 градуса. В Рило-Родопският масив ще вали доста“, обясни Рачев.

„Вчера температурата на морската вода във Варна и Ахтопол беше 17 градуса. Говорим за джапанки. Това е много висока температура на водата за средата на април. В четвъртък по морето ще започнат валежите. През уикенда температурата на водата ще бъде по-висока от тази на въздуха“, допълни климатологът.

„Днес във Велико Търново температурите ще достигнат 30 градуса. От сряда започва застудяването, като в събота температурата ще падне до 13 градуса. В Плевен ще се развият гръмотевични бури. Възможно е да има слаба проява на градобитна дейност“, посочи проф. Рачев.

Main Menu