ЦИК готви бюлетини с различни цветове за вота 2 в 1 през юни

28 Апр 2024 12:36

Хартиените бюлетини за НС и ЕП ще са с различен цвят на изборите на 9 юни. Това се налага, защото тези два вота се провеждат в един и същи ден. Това заяви пред БНР председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя подчерта, че визуално не би следвало промяната да доведе до объркване за хартиените бюлетини. Обществената поръчка за избор е на финала. Обявихме я на 9 април, когато бе издаден указа на президента Румен Радев. Надявам се, че в първите дни на следващата седмица ще има яснота и по този въпрос, поясни Нейкова.По думите й машината за гласуване не отпечатва цветни бюлетини, но за всеки отделен избор има отделна бюлетина, както беше на местните избори.

Според нея нападките срещу ЦИК за манипулация на изборите се отразяват негативно на избирателите. Нейкова подчерта, че комисията си изпълняваме задълженията и работата както са й възложени. Честността и морала зависят от всички нас, администрация, членове, избиратели, политици, добави тя.

Нейкова е убедена, че няма има проблеми със сертифицирането на машините, както по време на местните избори през есента на 2023 г. Тя посочи, че в началото на следващата седмица вероятно ще имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни, като динственият участник е Сиела Норма.