Николай Слатински: Трагедията му е, че в измислената реалност живее само той

05 Авг 2020 13:23

Той толкова силно си вярваше на това, което говори, че съзнанието му сътвори една паралелна, несъществуваща, виртуална и измислена реалност. Да живее в тази реалност на него ужасно му хареса, затова и не разбра как от неин жител той стана неин заложник.

 

Тя вече не го пуска, тя му формира мисленето, тя му диктува приказките, тя му засенчва и скрива действителната реалност.

 

Трагедията му е, че в измислената реалност живее само той, там няма други хора, той е самотник, отшелник в нея. Той живее по нейните закони и е роб на нейните приумици и фата моргани.

 

Когато разказва на скупчилите се около него авари за своите видения в тази фиктивна реалност, те уморено му ръкопляскат, но правят това чисто повърхностно, имитационно, показно и първосигнално, за да не ги забележат, че не ръкопляскат.

 

Иначе вътре в себе си те вече мислят какво да правят след като той падне от власт. А че той пада от власт това е изписано на лицата им.

 

Те доста спечелиха от всичкото, което той десетилетие говореше за виртуалната си реалност. Но живееха в действителната реалност. Тук са техните движими и недвижими имущества. Тук са делата им и всичко, което причиниха на бизнесмени, на млади хора, на жертви на несправедливости, на пострадали от отказа от правосъдие. Тук, в действителната реалност те трябва нататък да оцеляват, да се спасяват от обидите и възмездията на стотици хиляди хора, да се учат да живеят извън властта, да се опитват да я карат нататък без Него.

 

Ето това ги вълнува, то се чете по мимиките и жестовете им, по пресъхналите им устни, по осъзнаването, че сладкият десетгодишен сън приключва и започва нов живот. От който те се страхуват. И уви – има защо да се страхуват.

 

Въпросът е ние да не падаме на тяхното ниво, тяхната корист, тяхната оттмъстителност, тяхната алчност и тяхното безсърдечие. Нямаме време да бъдем лоши и да им отговаряме със зъб за зъб и око за око.

 

Чакат ни много по-важни задачи. А те са – да преодолеем безумно тежкото наследство, което те ни оставят – и в материален, и в духовен смисъл.

 

Важното е никога повече да не допускаме такова некомпетентно, корумпирано, безотговорно и арогантно управление да спохожда България. Второ такова управление тя няма да може да понесе!

 

Facebook, Николай Слатински, експерт по национална сигурност

Main Menu