Пловдив почете 170 години от рождението на проф. Безеншек

16 Апр 2024 16:02

 

170-та годишнина от рождението на проф. Антон Безеншек – почетен гражданин на Пловдив и създател на българската стенография в България бе отбелязана в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив снощи. Тържествената вечер бе под патронажа на председателя на Общински съвет Атанас Узунов, който в своето слово отбеляза, че идването на професор Безеншек в Пловдив е проява на смелост, но и предопределено. “Пловдив винаги е имал енергията да се променя, да се развива, да върви напред и смея да твърдя, че това привлича личности, които носят в себе си духа и стремежа да съграждат, да оставят нещо за идните поколения. Това е тази тънка нишка, която свързва неразривно живота на словенеца Безеншек с хилядолетен Пловдив“, сподели още председателят.
Сред гостите на събитието бе и г-н Матяж Инголич, заместник-ръководител на посолството на Република Словения в България, Савина Петкова, заместник-кмет на Пловдив, Карамфил Матев – председател на Националното сдружение на стенографите, представители на Държавен архив- Пловдив, доц. д-р Свилен Костадинов - скулптор на паметника на проф. Безеншек, разположен в Цар-Симеоновата градина и граждани.
За живота и делото на проф. Безеншек разказа д-р Стефан Шивачев, който подчерта, че проф. Безеншек идва в Пловдив като утвърден специалист с мисията да помогне на града ни, не да гради кариера. “Проф. Безеншек е един от тези чужденци, които идват в България след Освобождението, за да помогнат на нас българите да съгради отново своята държава. Сред тях са проф. Константин Иречек, арх. Йосиф Шнитер, Люсиен Шевалас, като някои от тях свързват живота си с Пловдив завинаги, допълни Шивачев. Председателят на Националното сдружение на стенографите в България Карамфил Матев сподели с присъстващите любопитния факт, че сред учениците на проф. Безеншек по стенография са големите български поети Яворов и Дебелянов. Гл. ас. д-р Самуил Шивачев – историк от философско-исторически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ пък сподели с публиката, че проф. Безеншек е знаел 8 езика, което е спомогнало за решаващата му роля в навлизането на чуждоезиковото обучение в българското образование. „Неслучайно през времето си в Пловдив той е и учител в Мъжката гимназия“, допълни гл.ас.д-р Шивачев.
В края на вечерта Девическа хорова формация „Евмолпея“ при ОДК – Пловдив с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова изпълни няколко песни, с които поздрави дошлите.
Роденият на 15 април 1854г. в Словения проф. Безеншек живее 20 години в Пловдив, където основава първото певческо дружество у нас. Дългогодишен учител в Пловдивската мъжка гимназия сега Хуманитарната гимназия Св.Св. Кирил и Методий“. Бил е избран в театралната комисия на Румелийския народен театър. Работи редом до Вазов, арх. Йосиф Шнитер, арх.Димитър Попов. Допринася за развитието у нас на образователната система. По негова инициатива Министерство на народното просвещение въвежда етиката като учебен предмет.. В Пловдив открива своя академична книжарница, наречена „Пчела. Издава многоезични списания. Превежда книги. Така прави достъпно творчеството на Вазов на словенски език. За българите превежда от словенски поезията на Антон Ашкерц.
След завръщането си в София през 1905г. той продължава преподавателската си кариера в първа Софийска мъжка гимназия (1905-1911) и в Софийския университет (1911-1915).
Проф. Антон Безеншек беше удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“, с решение №218 взето с протокол №12 от 18.06.2015г.

Main Menu