Красиви и здрави? Вземете краката си в ръце през лятото!

13 Юли 2023 16:43

 

През лятото краката са подложени на много изпитания и с настъпващите горещини, грижата за тях е от особено значение. През останалото време в годината те обикновено са скрити в затворени обувки, ботуши или маратонки, но с идването на топлия сезон все по-често са на показ и започваме да им обръщаме повече внимание. И тук не говорим само за външен вид, а цялостна грижа за здравето на краката, която е важна за общото ни здравословно състояние.
Разширените вени са неприятно състояние, което често остава недиагностицирано и нелекувано и може да доведе до сериозни последици. Ранното и навременно лечение е възможно да предотврати развитието на хроничната венозна болест към по-напредналите ѝ стадии и да осигури значително подобряване начина на живот. Има много признаци, които подсказват, че трябва да се предприемат действия.
Темата за разширените вени е често обсъждана, като в пространството са налични различни съвети. Някои от тях са верни, докато други - не. Кои факти са мит и кои – истина, можете да научите тук.
Твърде високите летни температури, особено в комбинация с висока влажност на въздуха, могат да доведат до появата на симптоми като оток, тежест в краката и дискомфорт. Високите температури са причина за нарастване на диаметъра на разширените вени (вазодилатация), което води до повишаване на венозния застой. Към него се добавят дехидратацията и снижената двигателна активност. Тези фактори влошават симптомите на заболяването и могат да доведат до развитие на усложнения.
За да защитите краката си е добре да следвате няколко правила през лятото.
Сред основните фактори стои поддържането на здравословно тегло и начин на живот – това е особено важно за намаляване на стреса и подуване на вените, съпътстващи жегата.
Носенето на широки дрехи също е важно – тесните, прилепнали дрехи през лятото, само ще влошат вашето състояние. Красиво предложение е да си сложите рокля със средна или макси дължина, с която ще се прикрият неестетически изглеждащите разширени вени, като същевременно ще осигурите на краката си нужната прохлада през лятото. Мъжете от своя страна могат да заложат на удобни къси панталони или по-широки дънки. Същото важи и за обувките – те трябва да бъдат отворени и удобни. Високите токове през летните жеги са много неблагоприятни за вашите крака.
Хладен душ за краката като естествено противовъзпалително средство
Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката. Също така спомага за облекчаване на симптомите, намалява отока и болката от разширените вени.
Масажирайте краката си по-често
Масажирайте краката си при всеки удобен случай, като започвате от ходилата и продължавате във възходяща посока. Масажът подобрява движението на кръвта във венозната система.
Използвайте възможностите, които дават басейните, морето или реките винаги, когато имате тази възможност
Дехидратацията причинява мускулни крампи и подуване на краката, така че не забравяйте да пиете много изворна или минерална вода, за да поддържате правилното функциониране на вените. Също така, избягвайте алкохолните напитки, които, както всички знаем, неминуемо водят до обезводняване.
Не стойте под обедно слънце – през лятото планирайте тренировките си на открито в часове, в които температурите не са толкова високи. Упражненията при силно слънце ще раздразнят разширените вени.
Движението без съмнение е най-добрата козметична процедура, която можем да предоставим на краката си и нещо повече, тя е безплатна!
Тази година в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ от май до септември включително продължава вълнуващата инициатива „Пътешествие с мисия“. В своята Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят крачките, които са извървели с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия. Новото е, че всеки месец в социалните мрежи на инициативата ще бъде оповестяван участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той ще бъде удостоен с титлата #ПътешественикНаМесеца.
Разбира се, не забравяйте и за почивката. Повдигайте краката си при всяка възможност – за да насърчите притока на кръв от краката към сърцето подпирайте краката си на възглавница поне три пъти на ден в продължение на 15 до 20 минути. Това значително облекчава отока и тежестта.
Наред с всичко дотук, сред факторите за наличие на разширените вени е и генетичното предразположение. Имате ли показания за разширени вени в семейството? Ако е така, полагайте системни грижи с мерки за превенция. А пък ако в комбинация зачестяват симптомите на болка, тежест и отток в краката, не отлагайте - обърнете се към личния лекар или към съдов хирург. Най-добрият метод на диагностика е еходоплеровата сонография, която може да покаже състоянието на венозната стена, кръвния ток и дали всичко е нормално. Важното е да се установи дали има венозен рефлукс, увеличение размерите на вените и пр. Прегледът при специалист е важно условие за правилната диагноза.
Вземете краката си в ръце, не отлагайте грижите за здравето им!
Повече за разширените вени може да научите на www.venite.bg

Main Menu