Открит урок по комуникации и видеомонтаж изнесоха известни журналисти пред ученици

24 Апр 2022 11:49

 

Открит урок по комуникации и видеомонтаж изнесоха известни журналисти от СБЖ пред ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в навечерието на Великден. Лектори бяха емблематичните лица на БНТ Наско Начев, на БТА Георги Найденов, преподавателят Димитрина Вакрилова и видеомонтажистът Емил Иванов. Председателите на двете журналистически дружества в Пловдив Наско Начев и Георги Найденов разказаха за началото на професионалния си път преди 40 години. Освен като водещ в БНТ, Наско Начев е осъществявал и продукции, станали еталон за телевизионната журналистика. Сред тях е предаването „За един милиард“, което се радва и на изключителна популярност сред зрителите в страната. По-късно става издател и главен редактор на I-то финансово издание в България „Банки. Инвестиции. Пари“, в чиито редакционен екип са работили двама премиери и трима финансови министри. Преди 31 години основава Ротарианското движение в България, а от 25 години издава списание „Ротари на Балканите“, което се чете от бизнес елита на страната – повече от 2500 предприемачи. Организирал е стотици благотворителни каузи в страната и чужбина. Носител е на Почетен знак на Пловдив.
Георги Найденов е известен с ерудицията и професионализма си, като повече от 50 години е разпознаваем с блестящото си перо. Като военен кореспондент на БТА е обиколил редица горещи точки по света. Акредитиран е като журналист към ООН. Носител е на международните награди „Защитник на човешките права” и „За принос в културния диалог”. Вписан е в Златната книга на фондация „Кенеди” за личния му принос към хората с увреждания. Автор е на статии, коментари, очерци, репортажи и интервюта за български и чуждестранни медии. Той е лектор, автор на повече от 20 книги. Преди 25 години инициира създаването на фондация „Помогни на нуждаещите се” и е неин изпълнителен директор. Сред интересните професионални истории, които разказа на младежите бяха за срещите му с талибаните в Близкия Изток, както и за визитата на Индира Ганди в България. Тогава тя посочила, че българският идеолог и революционер Георги Раковски е изключително уважавана личност в Индия и неговото име носят учебни заведения в 40 щата на азиатската държава. Георги Найденов сподели пред младежите идеята си да се обособи секция „Гражданска журналистика“ към СБЖ.
От своя страна Димитрина Вакрилова, която е и заместник-директор на училището, разказа за амплоато си като журналист и дългогодишен член на СБЖ. Тя разкри детайли от дейността на редакторите, коректорите на печатни издания и даде пример с месечното списание на „Ротари на Балканите“, в което е отговорен редактор. Посочи конкретни изисквания, на които трябва да отговаря журналиста, подчерта критериите, които трябва да покрива всеки, който желае да се занимава с медии. Сред тях високата обща и езикова култура, непрекъснатият процес на обучения, на стремежа към усъвършенстване, на изграждане на усет към красивото.
Изключителен интерес сред младежите предизвикаха уменията по видеомонтаж на Емил Иванов, който демонстрира как се създават новини, филми, презентации. Той подчерта, че за да можеш да работиш с сферата на медиите, трябва да изградиш различни компетенции и сподели, че му помагат знанията, получени в художественото училище, по-късно в специалността „Операторско майсторство“ в НАТФИЗ, както и дългогодишния му опит в телевизия „Евроком България“ (Нова българска телевизия), където е създал емблематични за медията продукции. Сред тях са „Преди лекарствата“ с д-р Неделя Щонова, „Образцов дом“ с Албена Иванова, „Панаирен калейдоскоп с Екатерина Кючукова“ и стотици други. В момента продължава да работи за предавания на БНТ, БТВ и други телевизии и организации.
„Щастливи сме, че за първа година в нашето училище открихме клуб по комуникации и видеодизайн. Лекциите се водят от журналиста Екатерина Кючукова, които се радват на интерес от нашите ученици. Клубът по комуникации изисква и отлична правоговорна култура. За да може да изрази мнение, преживяване, човек трябва да има перфектна дикция, езикова грамотност“, подчерта директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ д-р Ирена Душкова. Тя допълни, че „прецизността, стремежът да се изпипват нещата е нещото, което впечатлява у нашите гости, защото професионализмът и пътят към качествения продукт минава през личностните качества“.
В училището работят 16 клуба по интереси, които помагат учениците да разкриват своите таланти и да развиват практически умения в сфери, като им дават по-широка обща култура, а и по-успешна реализация в бъдеще.

Main Menu