Юдеи, християни и мюсюлмани отново заедно на споделена вечеря ифтар пред Джумая джамия

25 Апр 2022 17:39

 

 

Представители на Фондация „Заедно“ от трите големи религиозни общности в Пловдив ще участват отново съвместно в кръгла маса посветена на културата, традициите и обичаите на различните религии. Поводът е тържествена вечеря - ифтар по време на свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан. Тя ще се проведе за пети път на открито в центъра на Пловдив пред Джумая джамия на 26 април, след залез слънце. Домакини са Районното мюфтийство и мюсюлманското настоятелство в Пловдив. Събитието се организира и със специалното съдействие на новия генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

 

За първи път споделена вечеря ифтар пред Джумая джамия бе дадена през юни 2017 г. по идея на председателя на настоятелството и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан, който и тази година осъществи редица благотворителни вечери в цяла Южна България. По време на епидемията от коронавирус, заради забраната за струпване на много хора на едно място, той организира топлата храна да бъде раздавана по домовете на хората.

През целия месец Рамазан турската общност в Пловдив дава благотворителни вечери, повечето от които са в Имарет джамия. Свещеният месец на мюсюлманите през 2022 г. започна по залез на 2 април и ще приключи в първите дни на май с Рамазан байрам.  По време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост, така, както християните преди Великден и Рождество Христово. Това са дни на прошка, покаяние и време на съпричастност към хората в нужда.  По време на целия месец Рамазан, от изгрев до залез слънце мюсюлманите не се хранят и не пият вода.

 

На 28 април благотворителна вечеря - ифтар в Имарет джамия ще даде за първи път и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

През първите седмици на април Турският червен полумесец, в партньорство с БЧК, раздаде стотици кашони с хранителни продукти на нуждаещи се хора от Пловдив и различни населени места в областите Стара Загора, Пазарджик и Кърджали. Напълнихме кашоните с пакетирани продукти от първа необходимост и ги раздадохме на най-нуждаещи се, без значение на техния произход и религиозна принадлежност, разказа координаторът на Червения полумесец за Балканите и Европа Надир Тюлен. Той, както и представители на всички религии от Фондация „Заедно“ в Пловдив бяха гости на тържествената вечеря и по случай големия еврейски празник Пасха, организирана от председателя на ОЕ „Шалом“ Светлозар Калев.
Тази година свещените празници на трите Авраамически религии съвпадат, което се случва веднъж на 33 години. По време на Рамадан и Пасха, православните християни отбелязаха Цветница, а католиците – Великден.

Main Menu