Областният съвет в Пловдив не е искал БСП да напусне коалицията

05 Мар 2022 18:53

Не е вярно, че Областният съвет в Пловдив иска БСП да напусне коалицията. Това се казва в позиция на председателя на БСП-Пловдив област Емил Караиванов, разпространена от пресцентъра на БСП.

"Възразяваме категорично срещу некоректното и умишлено манипулативно прикачане на позицията ни към внушенията на Градския съвет на БСП-Пловдив", посочва Караиванов.

В петък, 4 март, Градският съвет на БСП-Пловдив оповести позиция, в която настоява "Националният съвет да преустанови участието на партията в тази пагубна за България коалиция". Позицията е публикувана на интернет страницата на организацията.

Абсолютно не отговаря на истината, че Областният съвет на БСП-Пловдив настоявал БСП да преустанови участието си в управленската коалиция. Подкрепяме изцяло приетата позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в Украйна в защита изцяло на националния интерес на страната ни във всичките й акценти, заявява председателят на Областният съвет на БСП в Пловдив.

БСП действа единствено в български интерес, като е против санкции срещу Русия, каза на свой ред председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Денят започва" по БНТ, цитиран в съобщение на пресслужбата на БСП. Стабилността на коалицията се крепи на БСП, затова искат да вбият клин между нас и "Продължаваме промяната", посочи Свиленски. Всички знаят, че ако извадят БСП от коалицията, правителството пада, което е целта на ГЕРБ - да се върнат отново на власт, допълни той. Според него няма напрежение в управляващата коалиция.

"Нормално е да има смяна, когато между министър и министър-председател има противоречия. Особено в ситуация на война е най-добре министър-председателят да има такава комуникация с всички министри, която позволява правилна реакция на България", коментира Свиленски промяната в състава на правителството със смяната на министъра на отбраната Стефан Янев.