Възраждане - Асеновград пита какво се случва с ремонта на Караалановото училище?

01 Дек 2023 18:22

Както може би помните в началото на тази година община Асеновград обяви, че вече е единствен собственик на сградата на Караалановото училище в Асеновград, след като е получила като дарение последните 2/36 идеални части от имота.

 

На 16.08.2023г. беше обявено, че започват ремонтно-възстановителни дейности. Но те спряха по неясни засега, поне на нас, а и на обществото причини, като обаче обектът не е консервиран за да бъде защитен от атмосферните условия. На практика, както можете да видите и от снимките (те са от днес - 28.11.2023г.), сградата към момента е без покривна конструкция и по всяка вероятност така ще посрещне зимния сезон. Ако не бъде по някакъв начин защитена, кой може да гарантира, че до пролетта дъждовете и снеговете няма да я компрометират до такава степен, че възстановяването ѝ да стане необратимо, или поне доста по-сложно от първоначално заложеното. Или пък, че няма да стане опасна за преминаващите и съседните сгради?

 

Ще попитаме новия стар кмет на община Асеновград каква е причината за спирането на ремонтните дейности? Ще бъде ли нещо направено поне за консервиране на обекта до пролетта?

 

Също така редно е да отбележим, че по информация в публичното пространство наред с делът дарен на Община Асеновград, е поставено и условие от дарителите, че ако до 4 години (а вече са изминали повече от осем месеца) ремонтът не бъде извършен, то делът се връща обратно в частните собственици.

 

Подобно безстопанствено отношение е меко казано недопустимо към сграда с подобна културно-историческа ценност.

Main Menu