Управляващото мнозинство в Общински съвет Асеновград грубо погазва Правилника и морала

04 Дек 2023 17:35

На последното заседание на Общински съвет - Асеновград мнозинството погази грубо правилника.

“ Мнозинството в Общинския съвет заяви, че ще решат помежду си и просто ще информират опозицията по колко места ще ни оставят общо на всички останали партии във всяка комисия. Впоследствие решиха, че във водещите комисии ( 4 на брой) те ще имат абсолютно мнозинство като вземат по 5 от общо 7 места, а в останалите комисии (още 4 на брой) пак ще имат мнозинство с по 4 от общо 7 места.

Така и направиха на самото гласуване, въпреки призивите на опозиционните партии за по-коректно разпределение според професионални умения, а не само заради партийна принадлежност. ДПС с 6 общински съветника взеха общо 12 места в комисии. БДС Радикали с 4 общински съветника (реално 3, защото единият от тях е Председател на Общинския съвет и не присъства в местата за разпределение в комисии) взеха общо 8 места, а ние от “Възраждане” с 2 общински съветника взехме общо 3 места в комисии”, коментира общинският съветник от “Възраждане”, Георги Самаров.

Той добави, че поредица от гласувания, прегласувания, процедурни хватки и дебати се стигнало до неприемливата ситуация да бъдат гласувани само решенията, които си решават от управляващото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БДС Радикали, за да си осигурят солиден управленски комфорт и в комисиите на Общинския съвет.

 

“Дори направиха редица нарушения на действащия правилник, като свикване на заседанието на Общинския съвет като извънредно, а с основания за редовно заседание, също недопуснато прегласуване по предложение на опозицията, както и това че общински съветник, предложен за участие в постоянна комисия, не беше допуснат в състава на нито една комисия, а общински съветници на управляващото мнозинство участват в две или три комисии.”, добави още Георги Самаров.

Групата общински съветници на „Възраждане” счита, че това е изключително лош знак за това как ще функционира Общинският съвет - без предвидимост, прозрачност и в постоянно потъпкване и погазване на Правилника.

Main Menu