Георги Градев от ''Колежа'': Не е важно кой ще е президент, а кой ще е в Изпълкома на БФС

12 Мар 2024 18:50

След като прие поканата на Ботев Пловдив за дебат, един от кандидатите за президент на Българския футболен съюз, Георги Градев говори пред клубната телевизия на "канарчетата".

Според адвокатът по спортно право не е толкова важно кой ще е новият президент на БФС, а кои ще са членовете на Изпълкома.

"Трябва да си кажем нещата директно - Катализатор за промяната на Българския футбол е стадион „Христо Ботев", започна своя коментар Георги Градев.

"С удоволствие давам съвети, за да може Ботев да върви напред. В доклада на УЕФА за развитието на финансовата част на клубовете в Европа през сезон 2022/23 година има само негативи за българския футбол, както и за работата на футболния съюз. Единственият позитив е стадион "Христо Ботев". Той е включен наравно, заедно с още 5 стадиона, които се строят в Европа. Самата УЕФА вижда стадиона ви като актив за нашия футбол. Трябва да погледнем по-макроикономически на футбола. В България трябва да имаме минимум 3 стадиона и очевидно Ботев Пловдив е първият клуб, за да се играе футбол на високо ниво и той трябва да се превърне в кауза на БФС и добро взаимодействие между Община Пловдив и клуба“, продължи Градев.

"Моя идея е да вкарам представители на фенските организации в Изпълкома на БФС, за да има една по-добра организация на мачовете. Но това ще го решат заинтересованите групи в интерес на българския футбол. БФС трябва единствено и само да помага. Трябва да се обърне пирамидата на управление, защото в момента имаме вертикален модел на управление с "цар слънце" отгоре, а надолу са подчинените. Процесът трябва да стане хоризонтален, да има комуникация във всички заинтересовани групи", сподели Градев.

"Кой ще стане президент не е важно. Важно е кой ще бъде в Изпълкома на БФС. Това ще се промени в петък. Който и да стане президент той ще избере своя екип. Вече има такива хора, които са готови да издигнат допълнителни лица за управителния съвет, които да бъдат издигнати от делегатите в залата. Грешно е схващането, че футболът се управлява от президента. Това е колективен орган. Ако ние направим верен избор за УС, тогава ние ще управляваме правилно нашия футбол", категоричен е адвокатът.

"Президентът трябва да е диалогичен и да комуникира на всички нива, да разговаря с всички организации, правителства, общини и аз мога да се справя добре. Но пак казвам, най-важен е изборът на Изпълкома. Те ще взимат решенията и ние трябва да сме готови. Апелирам делегатите да останат до края на срещата, да слушат и да взимат решения с разум. Не се фокусирайте върху една личност, а върху колективния орган", сподели още Георги Градев.

"Промяната ще дойде отвътре. Толкова години отвън нищо не се случва. Сега не трябва да допускаме тази грешка и ако Бербатов стане президент ние трябва да помислим, кой ще е неговият екип. Властта е в клубовете и хората, които избират. Те трябва да решат на 15-ти март", добави още адвокат Градев.

Main Menu