България със загуба от Германия в Лигата на нациите при мъжете

06 Юли 2023 08:21
България със загуба от Германия в Лигата на нациите при мъжете Снимка: VNL

България не успя да постигне много важна победа срещу Германия на старта в третия и заключителен турнир от Волейболната лига на нациите (VNL), който се провежда в Анахайм, САЩ. "Трикольорите" трябваше да преследват задължителен успех, за да гарантиран мястото си в надпреварата и през следващия сезон.

Тимът ни обаче отстъпи с 0:3 (22-25, 16-25, 21-25) в среща, продължила по-малко от час и половина. Това е седма поредна и общо осма загуба за нас в тазгодишната надпревара. Оставаме с 6 точки, което праща отборът, воден от Пламен Константинов, на последното 16 място в общото временно класиране.

Шансовете ни за оставане във VNL на теория все още съществуват, но ще ни трябва задължителна победа в оставащите двубои – срещу Иран, Сърбия или САЩ. Ако не "лъвовете" ще играят Челъндж турнир в Доха (27-30 юли).

Двубоят срещу Германия се игра в 3:00 ч. след полунощ.

Пламен Константинов започна срещата в състав Георги Сеганов като разпределител, Мартин Атанасов и Денис Карягин на посрещане, Димитър Димитров – диагонал, централни блокировачи Алекс Грозданов и Николай Колев, и либеро Теодор Салпаров.

Това бе и първи двубой за националите в отсъствието на младата ни звезда Александър Николов. Посрещачът на италианския Лубе Чивитанова се присъедини към националния тим под 21 години за Световното първенство в Бахрейн. На негово място за САЩ замина Валентин Братоев, който направи завръщане в националния след 4-годишна пауза.

Тимът ни стартира добре в мача – записа първата точка и водеше с крехка преднина на няколко пъти. Германците успяваха бързо да догонят в резултата. Държахме се добре до 17:17, но не намерихме отговор на силната игра на контра на съперника и отстъпихме с 22:25.

Във втория гейм Германия повеждаше, но и ние на два пъти изравнихме (при 5:5 и 11:11) с ключови намеси на влезлия като резерва Аспарух Аспарухов. Силна игра на Антон Бреме изведе напред съперника с няколко точки, като разликата стана дори 5 (15:20). До края на частта Германия бе категорична и заслужено взе тази част с 25:18.

Със самочувствие от бързо постигнатите два гейма Германия влезе в третата част и поведе с 4:1. Константинов заложи на опитния Валентин Братоев, но грешките в играта ни дадоха възможност на германците да задържат разлика от 4-5 точки. При пасив от 7:12 "лъвовете" се събудиха и успяха не само да изравнят, а дори да поведат с точка (13:12), като силни изяви в тези минути имаше Мартин Атанасов. Нашите проявиха характер и двубоят стана по-оспорван. Поведохме при 19:18, когато селекционерът на германците Михал Винярски взе прекъсване и това повлия. Задържахме интригата до 21:21, но след наши грешки и продължила силна игра на контра за Германия, съперникът сложи край на срещата – 22:25.

Германия показа висока ефективност в нападение на свой сервис. Ние пък продължихме да изпитваме трудност при начален удар, като в тази среща записахме само 1 ас и той дойде в третия гейм. Мартин Атанасов бе най-резултатен от българите с 11 точки, а Аспарухов и Карягин добавиха 9 точки. За съперника Моритц Райхерт се отчете с 14 точки, а 12 записа Линус Вебер.

Бундестима, който преди тази нощ имаше като нас само една победа, направи скок с няколко позиции до 12-та и има 7 точки. След по-малко от 20 часа ще трябва да се изправи срещу Аржентина.

Вторият ни двубой в САЩ е срещу Иран. Той ще се проведе утре, 7 юли, от 06:30 часа наше време.

Main Menu