България U21 успя да се класира за елиминациите на Световното първенство по волейбол

08 Юли 2023 16:27
България U21 успя да се класира за елиминациите на Световното първенство по волейбол bvf.bg

Националният отбор за мъже до 21 години продължава във втората фаза на световното първенство до 21 години. Нашите сразиха Индия с 3:1 (25:19, 22:25, 29:27, 25:13) и след успеха над Канада няма как да не сме сред първите две места в групата. Продължаваме в елиминациите! Утре ни предстои дуел срещу другия фаворит Полша, който ще определи първия в групата.

Първият гейм премина изцяло под диктовката на България. Индийците, които „показаха зъби" срещу Полша на старта, се държаха до средата. Всъщност губеха само с по три точки. Българите обаче направиха финален спринт и нямаха никакъв проблем да завършат частта с 25:19.

Във втория гейм Индия показа, че неслучайно е на световно първенство. До средата му нито един от съперниците не можеше да вземе преднина. И двата отбора взимаха успешно своите атаки. Чак тогава Индия дръпна с две точки. И майсторски започна да ги брани. В един момент преднината на „слоновете" стана четири – 22:18. И нашите не успяха да се върнат в гейма. Спасихме един геймбол при 21:24, но накрая частта завърши 25:22 за съперника. Проблемът ни беше, че направихме повече грешки - 18:13. Иначе при асовете водихме убедително 4:1.

Третият гейм беше учебник по драма. Отново всичко тръгна равностойно. България поведе с 10:7 и трябваше да държи преднината. Уви, може би всички мислехме, че Индия е аутсайдер. Но този тим заслужава аплодисменти за представянето си. Не само изравни резултата, но и докара частта ад върви отново точка за точка. Дори „слоновете" ни изправиха на нокти. Обърнаха гейма и стигнаха до 24:22. Тогава беше време да видим българския дух. И в Манама го видяха. Нашите спасиха пет геймбола После изпуснахме един, за да затворим частта при 29:27. Поздравления и за двата отбора!

В четвъртата част обаче България показа кой е втори в света. Само стартът беше равностоен. Дори Индия отново демонстрира своята класа и поведе с 6:2. Оттам нататък всичко беше „в ръцете" на отбора на Андреа Буратини. Обърнахме резултата до 8:6 и само увеличавахме аванса си. Разликата набъбна до 19:12 и в този момент вече бяхме пречупили бойкия индийски съперник. Мачът завърши с разгромното 25:13.