Атентат в Брюксел, нападателят е крещял "Аллах Акбар"

16 Окт 2023 23:03

Най-малко двама души са били убити при атентат в белгийската столица Брюксел, предадоха местните медии. Загиналите са шведски граждани.

По първоначална информация загиналите са футболни фенове. Белгия играе с Швеция в квалификация за Европейското първенство. Убийството е станало в центъра на столицата. Има информация, че нападателят е крещял "Аллах Акбар", преди да застреля жертвите си. По предварителни данни е стрелял с автомат Калашников.

В ход е мащабна операция по издирване на нападателя. Прокуратурата не е обявила мотивите му, но по всяка вероятност става въпрос за атентат с ислямистки мотиви. Създаден е кризисен център на службите. Властите разглеждат инцидента като терористична атака. Временно ще бъде затворено и метрото в града.

HLN съобщава, че убиецът е искал да „отмъсти за убийството на мюсюлмани" и е обявил принадлежност към „Ислямска държава“. Заради стрелбата е била засилена сигурността на стадиона, на който се играе футболният мач. Не за първи път в Брюксел бива извършван терористичен атентат. На полувремето на мача (при резултат 1:1) властите обявиха, че отлагат футболната среща. Полицията е забранила на феновете да напускат стадиона, защото това според службите може да създаде допълнителни рискове за тях.

Председателят на Шведската футболна асоциация каза, че стадионът е най-безопасното място за стотиците шведски привърженици, защото не се знае дали има и други терористи, които готвят атаки по тях. След днешната стрелба нивото на заплаха в Брюксел е било повишено до ниво 4, което предполага, че има непосредствена заплаха за сигурността на гражданите. Френският вътрешен министър каза след смъртоносната атака в Брюксел, че Франция затяга контрола по границата с Белгия.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че е шокирана от ужасяващото насилие в сърцето на Брюксел. Тя добави, че „тероризмът и екстремизмът не трябва да се позволяват да проникнат в нашите общества“ и че „омразата няма да победи“.

Main Menu