Русия е унищожила най-голямата ТЕЦ в района на Киев с нова ракета

12 Апр 2024 20:07

Русия вчера унищожи най-голямата топлоелектрическа централа в района на Киев - Триполската ТЕЦ. Според украинските медии атаката е извършена с нова ракета – X-69.

Отломки, намерени в района на Киев, показват, че Русия е използвала именно тази нова крилата ракета, пише „Украинска правда“. Defense Express съобщава, че става въпрос за дозвукова крилата ракета, която може да бъде изстрелвана от Су-34 и Су-35.

Смята се, че руснаците са модифицирали високоточната ракета „въздух-земя“ Х-59, чийто обсег на действие е до 290 километра. Според някои анализатори X-69 е дори по-опасна от „Кинжал“.Руския целенасочено атакува енергийната инфраструктура на Украйна. Триполската ТЕЦ се намира на близо 45 километра от столицата Киев. След изваждането от експлоатация на Чернобилската АЕЦ именно Триполската ТЕЦ се превърна в най-голямото предприятие за производство на енергия в района.

Кметът на Киев Виталий Кличко поиска спешно допълнителни оръжейни доставки от съюзниците на Украйна, за да отблъсне засилващите се руски атаки срещу страната, съобщи ДПА. „Това е война на ресурси, затова и се нуждаем от подкрепата на нашите партньори“, заяви Кличко. Той допълни, че Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана. Такова искане постоянно отправя и президентът Володимир Зеленски.

Main Menu