Русия иска да превземе Часов Яр до 9 май

15 Апр 2024 07:04

Руската армия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление от вчера на главнокомандващия украинските въоръжени сили - генерал-полковник Олександър Сирски.

Агенцията допълва, че така висшият украински военен началник е отдал първостепенна важност на сраженията в източната част на Украйна, където Москва засилва нападенията си.

Ройтерс отбелязва, че евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на СССР във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия, още повече като се има предвид забавянето на военната помощ за Киев от Запада.Според Сирски, който в края на миналата седмица предупреди, че положението на източния фронт се утежнява, Русия концентрира усилията си западно от окупирания Бахмут в опит да превземе Часов Яр, преди да продължи настъплението си към град Краматорск.

Часов Яр се намира на десетина километра от Бахмут в Донецка област, уточнява Ройтерс. Подразделенията на Киев засега отблъскват руския щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, заяви Сирски в изявление в приложението "Телеграм".Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви снощи в традиционното си видеообръщение към нацията, че "ситуацията на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка".

"През тези дни обаче - най-вече на Донецкия фронт - положението става още по-тежко", заяви държавният глава. Украинският лидер предупреди, че Кремъл може да подготвя мащабно настъпление за края на пролетта или за лятото на тази година, посочва Ройтерс.