И щатът Мейн отстрани Тръмп от изборите

29 Дек 2023 13:08

И щатът Мейн отстрани Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори след решението на Върховния съд на Колорадо по-рано този месец.

Въпреки че Мейн има само четири електорални гласа, той е един от двата щата, в които гласовете се поделят между кандидатите. Тръмп спечели един глас в Мейн през 2020 г., така че отстраняването му от вота там, ако той се яви като кандидат на републиканците, би могло да има големи последици в надпреварата.

Съдебното решение е с мотив, че Тръмп вече не може да се кандидатира за предишния си пост, тъй като с ролята си в нападението срещу Капитолия през януари 2021 г. е нарушил американската конституция. Тя забранява заемането на длъжности от "участници в метеж", съобщава БНР.Тръмп обжалва решението на държавния секретар на щата Мейн, се казва в изявление от предизборната кампания на бившия президент.

Ръководителката на щатската законодателна власт в Мейн, Шена Белоус, която е от Демократическата партия, отстрани бившия президент Доналд Тръмп от първичното гласуване в щата през 2024 г.След решението на Шена Белоус, Мейн става вторият щат, който се опитва да отнеме на Доналд Тръмп правото да участва на първичните избори през следващата година. По-рано този месец Върховният съд в Колорадо излезе с подобно заключение. Обвинението към Тръмп е за участие в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Решението е базирано на Ратифицираната след Гражданската война, 14-та поправка, която гласи, че американски длъжностни лица, които "се включват" в бунт, не могат да заемат в бъдеще длъжности. Но разпоредбата е неясна и не казва как точно трябва да се прилага.Повечето правни експерти смятат, че Върховният съд на САЩ ще разреши проблема за цялата страна.

За мнозина сега решението на Шена Белоус е взето под влияние на критиците на Тръмп по примера на Колорадо. Преди това няколко други щата, като Мичиган и Минесота например отхвърлиха подобни опити.

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Ченг обвини Белоус, че „е решила да се намеси в президентските избори“.

Решението е в процес на изчакване, докато Върховният съд на Мейн – на първо ниво, не се произнесе.

Това не е най-висшият съд в щата, но е следващото ниво, където Тръмп може да обжалва. Законите на щата Мейн налагат Върховният съд да вземе решение в рамките на 20 дни т.е. до 17 януари.

Main Menu