Последната битка на Ердоган: Голямата борба за Истанбул и Анкара

27 Мар 2024 19:35
Ердоган си е поставил за цел да си върне Истанбул - града, в който е израснал и където през 1994 година започва политическата си кариера Ердоган си е поставил за цел да си върне Истанбул - града, в който е израснал и където през 1994 година започва политическата си кариера

Ердоган е незаобиколим фактор в турската политика, но в последните години изгуби контрола над редица големи градове в Турция, сред които Истанбул и Анкара. Местните избори в края на март могат да променят това., пише в коментар Дойче веле.

В Турция предстоят драматични избори - голямата борба за кметските постове в Истанбул и Анкара пряко засяга бъдещето на страната. Следващата неделя турците ще гласуват на местни избори, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, който убедително спечели парламентарните избори миналата година, сега иска са си върне Истанбул.

В тази турска метрополия, която е икономическият мотор на страната, през 90-те години на миналия век кмет беше тъкмо Ердоган. А през 2019 година Републиканската народна партия (РНП) си върна контрола над града с избирането на Екрем Имамоглу за нов кмет. Тогава опозицията спечели Истанбул, Анкара и запази контрол над Измир, като по този начин разби мита за политическата непобедимост на Ердоган.

 

Ердоган остава влиятелен и незаобиколим фактор

Сега Ердоган си е поставил за цел да си върне Истанбул - града, в който е израснал и където през 1994 година започва политическата си кариера като кмет. Но той има и друга цел: опитва се да отмъсти за най-тежкото си политическо поражение по време на своето над двайсетгодишно управление в Турция. Нека не забравяме, че Ердоган си остава изключително влиятелен фактор в Турция, независимо от търканията си със Запада, временните флиртове с Русия и въпреки инфлацията и тежките икономически проблеми в страната. Миналата година той спечели трудните президентски избори, които се проведоха в условията на икономическа криза и след опустошително земетресение, отнело живота на повече от 53 000 души.

Сред турската опозиция е разпространен възгледът, че 52-годишният Имамоглу е най-добрият шанс Партията на справедливостта и развитието на Ердоган най-после да падне от власт на изборите през 2028 г.

"Имамоглу е ефективен политически играч и в момента представлява един от малкото проблясъци на надежда за онези избиратели, които вече не искат Ердоган и ПСР", казва пред агенция "Франс Прес" Антъни Скинър, директор на изследователската дейност в геополитическата консултантска компания Marlow Global.

Опозицията този път е разделена

Слабото представяне на парламентарните избори миналата година обаче раздроби опозицията и накара прокюрдската Народнодемократична партия - третата сила в парламента - да издигне свои кандидати за местните избори. Това може да струва скъпо на опозицията. През 2019 г. Имамоглу получи подкрепа от широк кръг политически партии, противопоставящи се на Ердоган, сред които дясната националистическа "Добра партия" на Мерал Акшенер, кюрдите и социалистите. Но сега единство няма и това вероятно ще струва на Имамоглу няколко процента. В същото време той навярно ще получи кредит на доверие заради неуспеха на Ердоган и неговата ПСР да овладеят инфлацията в страната и да стабилизират турската лира, която се намира в състояние на свободно падане.

В търсене на реванш за предишните кметски избори сега Ердоган лично е оглавил кампанията на своята партия. Неговите митинги се излъчват ежедневно по телевизията, докато на опозиционните кандидати се отделя малко ефирно време. В неволята си те откриват креативно решение и използват социалните мрежи.

Битката за Истанбул е ожесточена

"На 31 март ще отворим вратата към една нова ера. Ще работим много и ще си върнем Истанбул", заяви Ердоган на огромен митинг в Истанбул в неделя, надявайки се да обедини поддръжниците си в подкрепа на кандидата на управляващите Мурат Курум. А Осман Нури Кабактепе, лидер на ПСР в Истанбул, заяви пред АФП, че този град е от решаващо значение, защото е "нашата врата към света". Кабактепе дори го сравни по значимост с Ню Йорк и Берлин.

От своя страна Имамоглу се държи по-скоро като обединител, макар че тъкмо по една централна истанбулска тема отчетливо критикува президента, пише германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ). Става дума за плановете за канал от Черно към Мраморно море, за т.нар. втори Босфор. Всички сериозни учени са убедени, че такъв канал ще причини екологическа катастрофа за Мраморно море и много ще навреди на Истанбул. Ето защо Имамоглу иска на всяка цена да предотврати този проект и призовава за подкрепа, припомня ТАЦ.

Берк Есен, преподавател в истанбулския университет "Сабанджъ", нарича Истанбул "най-голямата награда в турската политика". Той смята, че за 70-годишния Ердоган е изключително важно да си върне този град, особено като се има предвид изявлението му, че тези местни избори ще бъдат последните му. "Очевидно е, че това е неговият град. Но не е само това", казва Есен. И припомня, че Истанбул е град с огромни общински ресурси, в който живеят близо 16 милиона души.

Имамоглу и Курум се надпреварват с обещанията

За нуждите на тези 16 милиона Екрем Имамоглу има свои ясни възгледи, за които пише ТАЦ. Той смята например, че общината не бива да влага пари за многочислен автомобилен парк и в подкрепа на разни религиозни ордени, а вместо това трябва обърне внимание на пустеещите исторически сгради, които да превърне в библиотеки или средища за културни проекти. "Той иска един модерен град, в който младите хора да се чувстват добре. Редом с културата възнамерява най-вече да подкрепя жените. По негово време вече бяха построени много детски градини, за да се улесни професионалният живот на жените. За майки с малки деца беше въведено правото на безплатен градски транспорт. А децата на нуждаещи се семейства получават в училище прясно мляко и храна", пише германският вестник.

Двамата кандидати се надпреварват с обещания за строеж на жилища. Имамоглу смята да построи 50 000 нови жилища, докато конкурентът му заявява, че за пет години ще изгради цели 650 000 жилища. Тази сметка обаче изглежда нереалистична, доколкото за последните пет години в Истанбул бяха изградени едва 10 000 жилища, коментира германският вестник "Ди Велт".

Проучванията на общественото мнение сочат, че резултатът от изборите в Истанбул навярно ще бъде на кантар. Ерман Бакърджъ от социологическата агенция "Конда" настоява обаче, че Имамоглу има преднина в момента. Бакърджъ предполага, че може да има "разминаване между проучванията на общественото мнение и действителните резултати от изборите", информира "Франс Прес". Кметът на Анкара Мансур Яваш също има преднина според проучванията, но и там надпреварата може да се окаже близка. Очаква се в Диарбекир и други градове в югоизточна Турция да надделее демократическата партия на кюрдите.